LOGO_LUPA_web

Foto: Phil Fisk/The Observer

Obplul je svet – skupaj s svojo kokoško

april 26, 2019

Kar pet let je 26-letni francoz Guirec Soudée sam plul po svetu in ga raziskoval. V tem času je bil kar 130 dni ujet v arktičnem ledu, preživel je 15 metrske valove, večkrat bil skoraj prevrnjen, na kanadski obali pa za kratek čas celo zaprt.

Potoval je sam, na pot pa ni vzel niti telefona. Njegovi avanturi se je kmalu po začetku pridružila tudi kokoška z imenom Monique. Skupaj sta prepotovala 45.000 milj (72400 kilometrov). Prečkala Atlantik, odpotovala od severnega do južnega polja, čez rt Horn in se med tem ustavila še na Karibih, kjer sta popravila svoj čoln, čakala na pravo vreme in vmes delala. Vsako pustolovščino, srečanje in katastrofo sta zabeležila s fotografijami in zabavnimi videoposnetki in jih delila na Facebooku in Instagramu.

Foto: Guirec Soudée

Guirec sicer prihaja iz Francije iz zasebnega otoka Yvineca, ki je last družine Soudée že od konca vojne. Na otoku, v kamniti kmečki hiši z mornarsko modrimi vrati in lepim razgledom na morje, je preživel vse svoje otroštvo. O svojem njem pravi: „Več časa sem preživel v vodi kot na kopnem. Svoj prvi čoln sem dobil že pri sedmih letih. Ta otok me je naredil človeka, kot sem danes.“ Želja po morju je vedno premagala šolo, pravi Guirec. Hodil je namreč na kar 13 različnih šol, a se ni nikoli kvalificiral za poklic. „Ko sem dopolnil 18 let bi lahko začel delati, a sem želel potovati,“ pove. Tudi njegov oče je kar dvakrat prečkal Atlantik in Guirec je odraščal ob vseh očetovih zgodbah in dogodivščinah.

Najprej se je odpravil v Avstralijo, kjer je sprva spal kar na ulici in delal kot nabiralec sadja in ribič kozic. Delal je dokler ni zaslužil dovolj, da si je lahko kupil jadrnico. Njegov prvi cilj je bil skromen. Želel je prečkati Atlantik. Niti sanjalo se mu ni, da bo njegovo potovanje trajalo kar 5 let. „V svoji glavi sem sanjal, da bi šel po svetu – le kdo ne? Toda nisem imel pojma v kaj se spuščam, ničesar nisem vedel o jadranju,“ je povedal. Nakup stare jadrnice so mu odsvetovali vsi ribiči, a Guirec se je pogumno podal v svojo dogodivščino. Kupil staro jadrnico, zakrpal vse luknje in se odpravil na pot.

Foto: Guirec Soudée

Kokoška Monique se mu je pridružila na eni prvih postaj, ki jih je naredil – Tenerifih. „Potovati sem želel sam, a želel sem si tudi ljubljenčka. Pomislil sem, da bi bila kokoška najbolj briljantna izbira, saj bi vsak dan lahko imel sveža jajca,“ je svojo idejo pojasnil Guirec. „Razvila sva prav posebno vez. Vedno je bila zelo ljubezniva in me velikokrat nasmejala. Uživala je v vožnji na krovu, se izmikala valovom in lovila ribe, ki so iz vode priskakale na palubo.“

Po petih letih se je Guirec skupaj z Monique vrnil domov. Izdal je otroško knjigo z naslovom Kokoška, ki pluje po svetu, danes pa že razmišlja o novem potovanju.

(Visited 93 times, 1 visits today)