Novembra se v Londonu odpre Muzej vagine

oktober 4, 2019
Foto: Nicole Rixon (vir Vagina Museum)

Vagina Museum v Londonu odpirajo predvsem iz osveščevalnih razlogov, saj je, kot navajajo, v dobi, ko je splet poln nasvetov o žadastih jajčkih in čistilnih sredstvih za ženske intimne predele, potrebno ustaviti razširjanje napačnih informacij.

16. novembra bo v predelu Camden Market tako zaživel muzej, posvečen anatomiji ginekologije. Muzej sicer ni novost, že dve leti deluje kot občasni ‘op-up’ muzej, ki potuje po Veliki Britaniji – in povsod je požel pozitiven odziv. Otvoritev bo financirana s pomočjo sredstev iz kampanje za množično financiranje, zbrali so 300 tisoč funtov.

In kako je prišlo do ideje? Ko je ustanoviteljica Florence Schechter izvedela, da na Islandiji obstaja muzej penisa, se ji je to zdelo nepošteno in si je zadala cilj, da odpre muzej vagine. V muzeju se želi osredotočiti na razbijanje stigme in sramu, ki spremljata žensko seksualnost, od anatomije do menstruacije. Glede na raziskave, se namreč v Angliji kar 65 % deklet starih od 16 do 25 let težko pogovarja o svojih intimnih predelih, celo s svojimi ginekologi. V muzeju bo tudi pester program z govori, delavnicami, večeri komedije, sodelovali pa bodo tudi medicinski strokovnjaki.

Hkrati z muzejem bo zaživela tudi trgovina z darili, v kateri bomo npr. lahko kupili kvačkan klitoris, obeske, nalepke in trajnostne vrečke.

Vir: LP

(Visited 68 times, 3 visits today)