LOGO_LUPA_web

Foto: Vallarstrafsmenn Keilis, Facebook

Neverjetne ledene formacije

januar 30, 2019

Mati narava lahko led spremeni v umetniške oblike z abstraktnimi in impresionističnimi gibanji.

Ko je dovolj hladno, da se voda iz tekočine spremeni v trdno snov, se lahko zgodijo neverjetne stvari. Prav tako se lahko pojavijo nenavadne stvari, ko so temperature ravno prave, da voda preide iz trdnega stanja v plin in popolnima preskoči tekoči del. Ali, ko piha veter ravno s pravšnjo hitrostjo, ali pa se voda premika ravno v pravih korakih. Z drugimi besedami, ko so razmere neverjetne, dobimo neverjetne ledene formacije.

Ledeni krogi

V ovinkih rek nastajajo ledeni krogi ali ledeni diski. Ko se po vodi tvori plast ledu, tok pospeševalne vode pod njo ustvarja rotacijsko silo, ki odcepi kos ledu in ga zavrti, dokler ne oblikuje kroga. Čudna stvar, ki pa je ni opaziti velikokrat. Ledeni krog v zgornjem videu je bil posnet januarja 2019 na reki Presumpscot v ameriški zvezni državi Maine. Meri približno 100 metrov, kar je nenavadno veliko.

Penitentes

Foto: Sergej, Flickr
Foto: Sergej, Flickr
Foto: Ascalise, Wikipedia
Foto: Ascalise, Wikipedia

Te nenavadne ledene formacije so bile najdene v Andih na 4000 metrih. Lahko segajo od velikosti 2 cm do več kot 16 metrov visoko. Te nazobčane strukture se oblikujejo v procesu, imenovanem sublimacija, ko sonce sneg spremeni neposredno v paro, ne da bi se prej stopilo. Led se iz trdnega spremeni v plinasto stanje in preskoči tekoče. Da bi se to zgodilo, morajo temperature ostati pod lediščem.

Zajčji led

Foto: Mark Adams, Flickr
Foto: Mark Adams, Flickr
Foto: Mark Inspex, Flickr
Foto: Mark Inspex, Flickr
Foto: Mark Inspex, Flickr
Foto: Mark Inspex, Flickr

Ta čudna ledena tvorba pozna več imen – ledeno cvetje, ledeni trak, zajčji led, ledena volna in še več. A proces nastajanja je enak, ne glede na ime. Zajčji led se oblikuje, ko zrak doseže temperaturo zmrzovanja, vendar tla še niso zamrznjena. Rastlinski sok v rastlinah se širi in povzroča razpoke vzdolž stebla. Ko se dotakne mrzlih temperatur v zraku zamrzne. Tako se oblikuje več tankih plasti, ki se nalagajo ena na drugo in tvorijo trakove ledu. Ker so takšne formacije zelo občutljive in se običajno hitro stopijo, jih je zelo težko opaziti – običajno najlažje v zgodnjih jutranjih urah, v zasenčenih območjih.

Iglasti led

Foto: Jared Stanley, Wikipedia
Foto: Jared Stanley, Wikipedia

Kot zajčji led, ima tudi iglasti led več imen – ledeni gradovi, ledeni stebri … Iglasti led je v resnici zelo podoben ledenim rožam. Pojavi se, ko je temperatura zraka pod lediščem in se voda, ki teče pod površino tal dviguje na površino in ob stiku z zrakom zamrzne. Voda prihaja vedno više in tvorijo se ledene iglice.

Ledene rože

Foto: Cipolina, Shutterstock
Foto: Cipolina, Shutterstock

Ledene rože je mogoče najti na sveže zamrznjenemu jezeru ali drugi vodi. Imenovani tudi zamrznjeni cvetovi ali arktični cvetovi, so majhne ledene formacije, ki so za znanstvenike zelo zanimive. Leta 2009 je ekipa biologov z Univerze v Washingtonu namreč plula blizu severnega tečaja in našla veliko polje teh majhnih zamrznjenih cvetov. Ko so jih preučili, so ugotovili, da imajo neobičajno veliko bakterij.

Snežni valji

Foto: Brenda Armstrong, Wikipedia
Foto: Brenda Armstrong, Wikipedia

Videti so kot bala sena iz snega. Oblikuje jih veter, ko nosi kose snega po tleh in ga pobira vedno več. Ti krogi, ponavadi votli, lahko dosežejo velikost tudi do dva metra. Razmere, da nastanejo snežni valji morajo biti ravno pravšnje. Pihati mora veter, ki je dovolj močan, da snežene valje kotali, a ne preveč, da ti ne razpadejo, po tleh pa mora biti sveža snežna plast, ki je ravno dovolj mokra, da se tvorijo vedno večji valji, a se ne primejo tal. Ker so pogoji tako natančni, so snežni valji zelo redki.

Ledene palačinke

Foto: US Geological Survey, Flickr
Foto: US Geological Survey, Flickr
Foto: Hans Kylberg, Wikipedia
Foto: Hans Kylberg, Wikipedia

Ledene palačinke so zelo podobne ledenim krogom. Tvorijo se, ko se led na vodi zlomi in vrti v vrtincu reke ali potoka in oblikuje tanke kroge. Ta vrsta nastajanja ledu se lahko razlikuje po velikosti od velikosti stopala pa vse do 3 metrov, odvisno od pogojev. Ob robovih krogov velikokrat nastanejo tudi robovi, ki se pojavijo zaradi vrtinčenja in butanja ledenih kosov eden ob drugega.

(Visited 90 times, 1 visits today)