LOGO_LUPA_web

Napet “kemični” triler angleške avtorice se dogaja v slovenskih gorah!

september 3, 2019
Vesna Bizjak

‘Kemijska detektivka’, najnovejša knjiga britanske avtorice Fione Erskine, je napet triler z aktualno tematiko. Dogajanje še začne v slovenskih Alpah, konča pa v Černobilu, v eni od glavnih vlog pa nastopa multinacionalno kemično podjetje. 

Dr. Jaqueline Silver dela kot nadzornica plazov v gorah. Te razstreljuje, da zaščiti ljudi. Pri tem pa naleti na čudno mešanico eksploziva, o čemer obvesti dobavitelja, multinacionalno kemično podjetje Zagrovyl, kjer je včasih delala. A ko prijavi napako, dokazi izginejo.

Najprej jo opozorijo, nato ji grozijo ter še obtožijo, da ni kompetentna za svoje delo. Zatem je suspendirana. Ko se s prijavo napake odpravi na sedež podjetja, komaj uide smrti. In obtožijo jo umora. Uspe ji pobegniti pred policijo in odpravi se na iskanje svojega predhodnika v gorski službi, ukrajinskega inženirja, ki je izginil v skrivnostnih okoliščinah.

“Od zasneženih vrhov v Sloveniji do razbitin Černobila, Jaq še mora boriti, da dokaže svojo nedolžnost in razkrije resnico. Preden bo prepozno,” piše v opisu knjige.

Navdihnile so jo slovenske gore na počitnicah

Ko avtorico povprašam, kako to, da se njen roman dogaja v Sloveniji, pravi, da se je v Slovenijo zaljubila na družinskih počitnicah v Bohinju. “Z možem sva velika ljubitelja plavanja v naravi, Bohinjsko in Blejsko sva preplavala z družbo Swim Trek,” pove Fiona Erskine. Nastanjeni so bili v hotelu Jezero, njuna odrasla sinova sta se z Alpinsport podala po vodah s kajaki in kanuji, po gorah s kolesi, preiskusila pa sta tudi padalstvo.

Nekaj časa so preživeli tudi v Ljubljani, obiskali so Postojnsko jamo in hribolazili v okolici Kranjske Gore. “Čeprav smo smučišča obiskali poleti, so me navdihnila, da postavim dogajanje mojega prvega romana v zimsko Slovenijo,” mi še pove avtorica. Njen prvenec mnogi že vidijo na filmskem platnu.

Zaupa mi še, da se v nadaljevanju zgodbe – v drugi knjigi, ki izide prihodnje leto, glavna junakinja Jaq vrne v Slovenijo.


Več na: thechemicaldetective.blog

(Visited 89 times, 1 visits today)