LOGO_LUPA_web

Foto: returntonow.net

Modre banane, ki imajo okus kot vanilijev sladoled

april 5, 2019

Banane za katere morda še niste slišali, a so ene izmed najbolj slastnih! „Sladoledne banane“ se kar stopijo v ustih, okus pa imajo po vaniliji.

modre banane 1

Banana je sadež, ki je po pridelani količini na kar četrtem mestu med živili, takoj za pšenico, rižem in mlekom. Banan poznamo več vrst, a te, ki jih lahko kupimo pri nas so večinoma sorte Cavendish.

Modre banane z imenom Blue Java Banana izvirajo iz jugozahodne Azije in prevladujejo na vseh havajskih otokih. Za razliko od večine tropskega sadnega drevja, pa modre banane lahko prenesejo temperature tudi do -6 °C, kar pomeni, da bi morebitno lahko rasle tudi pri nas.

modre banane 2

Modra banana je bolj kremaste in puhaste teksture, kot banane, kot jih poznamo. V ustih se kar stopijo, okus pa imajo po vaniliji. So torej idealne za pripravo sladoleda! Sliši se odlično, kajne? Edina težava je, da jih je težko najti. Morda pa jih lahko poskusite gojiti kar doma. Lončeno drevo lahko kupite na spletu. Dobra novica je, da raste in obrodi zelo hitro. Poleg okusnega sadeža, ki ga daje pa je modri bananovec, z velikimi rdečimi cvetovi, tudi tudi lep okras.

modre banane 3

modre banane 4

modre banane 5

Fotografije: Mike Wang, www.bananas.org

(Visited 202 times, 3 visits today)