LOGO_LUPA_web

Mobitel v žepu lahko vpliva na (ne)plodnost?

september 20, 2019

Japonska raziskovalka Kumiko Nakata je ugotovila, da elektromagnetno sevanje wi-fi naprav lahko poškoduje moško spermo, torej posledično vpliva na (ne)plodnost.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima 15 % parov probleme z zanositvijo, od tega so v 30 % razlog moški. Razlogov za to je več, eden nazadnje prepoznanih pa naj bi bil tudi telefon v žepu hlač.

Japonski znanstveniki so vzeli vzorce 51.tih moških, ki so jih razdelili v tri skupine. Ena skupina ni bila popolna nič izpostavljena wi-fi valovom. Druga skupina je bila valovom izpostavljena, vendar so uporabljali poseben wi-fi ščit. Tretja skupina pa je bila wi-fi valovom izpostavljena brez kakršnekoli zaščite.

Izsledki raziskave so precej strašljivi. Medtem ko polurna izpostavljenost tem valovom ni imela nobenega vpliva, se je le ta izrazito pokazal pri daljši izpostavljenosti. Po dveh urah je bila stopnja gibljivost ‘spermijev’ pri prvi skupini 53,3 %, pri drugi skupini 44,9 %, pri tretji skupini pa samo 26,4 %. 24 ur kasneje pa je bila stopnja ‘mrtvih spermijev’ pri tretji skupini 23,3%, pri neizpostavljeni skupini pa 8,4 %.

 

vir: brightside

(Visited 63 times, 1 visits today)