LOGO_LUPA_web

Matematiko se lahko učimo tudi s kvačkanjem

januar 10, 2019

Profesorica matematike na fakulteti Carthage v ameriški zvezni državi Wisconsin za učenje matematike uporablja malo drugačno metodo: namesto učbenikov in kalkulatorjev so orodje na njenih učnih urah volna in igle oz kvačke. Njena misija je, da študenti spoznajo matematiko kot metodo za boljše razumevanje sveta okoli njih.

Sara Jensen, profesorica, je o svojih posebnih metodah učenja in o rezultatih takšnega učenja napisala blog. Začetek njene kvačkomatematike je bilo vprašanje učencem, kaj si predstavljajo pod besedo matematika. “Računanje in enačbe so bili med najpogostejšimi odgovori. Ko pa sem vprašanje zastavila matematikom, so odgovarjali drugače: kritično razmišljanje, reševanje problemov,” opisuje in dodaja, da nič čudno, da se nihče ne mara učiti matematike, če jo povezujejo zgolj z računanjem.

Kako je videti matematika kvačkanja?

Učna ura se začne tako, da študenti kvačkajo blazinice. “Osnova matematike je enačba, zato je enačaj, ki ga ponazarja blazina, ključen. Če imamo x = 5, je to popolnoma jasno. V življenju to ni vedno tako jasno,” dodaja.

kvačkanje 2

 

 

Druga tema, ki se jo je lotila, je geometrija ploskev. Površino geometrijskih teles si včasih težko predstavljamo, če pa si zamislimo, kako ‘seštrikamo’ kvadratek, ki potem s šivanjem postane prst na rokavici, npr., je hitro jasno, kakšno površino ima npr. valj. “Kapo izdelamo tako, da formiramo trikotnik, a ko je izdelana in ko odstranimo pletilne igle, se zmehča in dobimo krog. Teoretično sta trikotnik in krog lahko ista, če sta izdelana iz fleksibilnega materiala. Vsi poligoni so lahko krogi. Študenti pletejo različne šale in okrogle predmete in se poigravajo s to teorijo,” pojasnjuje profesorica.

Hkrati poudarja, da s tem načinom učenja matematike odpira svet matematike širokemu krogu ljudi in jim pomaga razmišljati matematično v vsakdanjem življenju.

 

Vir: WonderfulEnginering

(Visited 237 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

podzemna-eko-hiska-naslovna
Eko hiška, v katero se ni težko zaljubiti na prvi pogled

...  prostore, zaradi česar je hiša skoraj nevidna. Od zunaj lahko vidimo le travo, grmovje, drevesa in rože,“ pravi Javier. „Sprehajamo se ...

fotografije-iz-zraka-naslovna
10 najboljših fotografij iz zraka

Spletna stran SkyPixel vsako leto pregleda na tisoče fotografij, ki jih fotografi posnamejo z droni, in izbere tiste najboljše ter jih nagradijo. Le ...

eartship
24 ur v samooskrbni hiški

...  se je pri tem zelo potrudil, da je dokazal, da je lahko tudi samooskrbno domovanje maksimalno udobno - v hiškah so pralni ...

Foto: AstrolandAgency
Španska jama, kjer lahko izkusite, kako je živeti na Marsu!

...  človeške kolonije na Marsu. To poletje bodo lahko obiskovalci zelenih gričev Cantabrije izkusili življenje v ...