Matematiko se lahko učimo tudi s kvačkanjem

januar 10, 2019

Profesorica matematike na fakulteti Carthage v ameriški zvezni državi Wisconsin za učenje matematike uporablja malo drugačno metodo: namesto učbenikov in kalkulatorjev so orodje na njenih učnih urah volna in igle oz kvačke. Njena misija je, da študenti spoznajo matematiko kot metodo za boljše razumevanje sveta okoli njih.

Sara Jensen, profesorica, je o svojih posebnih metodah učenja in o rezultatih takšnega učenja napisala blog. Začetek njene kvačkomatematike je bilo vprašanje učencem, kaj si predstavljajo pod besedo matematika. “Računanje in enačbe so bili med najpogostejšimi odgovori. Ko pa sem vprašanje zastavila matematikom, so odgovarjali drugače: kritično razmišljanje, reševanje problemov,” opisuje in dodaja, da nič čudno, da se nihče ne mara učiti matematike, če jo povezujejo zgolj z računanjem.

Kako je videti matematika kvačkanja?

Učna ura se začne tako, da študenti kvačkajo blazinice. “Osnova matematike je enačba, zato je enačaj, ki ga ponazarja blazina, ključen. Če imamo x = 5, je to popolnoma jasno. V življenju to ni vedno tako jasno,” dodaja.

kvačkanje 2

 

 

Druga tema, ki se jo je lotila, je geometrija ploskev. Površino geometrijskih teles si včasih težko predstavljamo, če pa si zamislimo, kako ‘seštrikamo’ kvadratek, ki potem s šivanjem postane prst na rokavici, npr., je hitro jasno, kakšno površino ima npr. valj. “Kapo izdelamo tako, da formiramo trikotnik, a ko je izdelana in ko odstranimo pletilne igle, se zmehča in dobimo krog. Teoretično sta trikotnik in krog lahko ista, če sta izdelana iz fleksibilnega materiala. Vsi poligoni so lahko krogi. Študenti pletejo različne šale in okrogle predmete in se poigravajo s to teorijo,” pojasnjuje profesorica.

Hkrati poudarja, da s tem načinom učenja matematike odpira svet matematike širokemu krogu ljudi in jim pomaga razmišljati matematično v vsakdanjem življenju.

 

Vir: WonderfulEnginering

(Visited 229 times, 19 visits today)

Preberite tudi:

Foto: Zero Project
V avstrijskih šolah športna tekmovanja brez izključevanja

...  prireditve po zainteresiranih šolah. Štiriletna študija je pokazala, da projekt izboljšuje zdravje in telesno ...

national-geographic-1
Spektakularni zmagovalci fotonatečaja National Geographic 2018

...  izpostavili tako lepoto živih bitij, kot uničenje, ki ga lahko povzročijo živali in ljudje. Fotografije so razvrščene v ...

abandoned-village-1
Nenavadni kraji: Zapuščena ribiška vasica popolnoma zelena!

...  v nadrealistično mesto. Tako zanimivo, da bi morda lahko celo pomislili, da je kraj narejen namerno. Vasica se je spremenila ...

Foto: Instagram / adventuretravelfamily
Zapustili so nori London in se preselili na Bali

...  popotniške in starševske vsebine, skupaj pa pišeta tudi blog in snemata za YouTube kanal. Umirjeno in - ...