LOGO_LUPA_web

Lan – vsestransko uporaben

september 21, 2019
Petra Nastran

Na kaj pomislite ob besedi lan? Na zdrava semena, lep cvet, tkanino? Lan je vse to in še več, saj je uporabna celotna rastlina.

Zgodovina

Tkanine iz lanu so ene najstarejših na svetu, saj njihova zgodovina gre več tisoč let nazaj – ob švicarskem jezeru so našli blago iz lanu, staro 10.000 let. V Gruziji so v predzgodovinskih jamah našli tkanine iz divjega lanu stare celo 38.000 let. V antičnem Egiptu je bil lan plačilno sredstvo, mumije pa zavite v laneno blago, kot simbol čistosti, svetlobe in bogastva.

Zanimivo: v nemškem mestu Bielefeld so na laneni papir tiskali bankovce.

Rastlina

Lan je enoletnica, katere tanka stebla zrastejo do višini 70 cm in so obrasla z ozkimi suličastimi listi. Razvije sinje moder cvet s petimi venčnimi listi, ki cveti od konca junija do avgusta. Njegova prvotna domovina je verjetno Orient. Že Hipokrat je njegova semena označil za zdravilo, poznana so kot najstarejši vir rastlinske maščobe.

Zdravje

Semena lanu vsebujejo 30-40 % maščobe, 25 % beljakovin, 8 % vode ter kar 30 % vlaknin. Zaradi te njegove lastnosti ima laneno seme tako znan učinek na prebavo. Lahko uporabljamo nezmletega ali zmletega – v obeh primerih zraven spijemo dovolj tekočine, saj mešanica nato v črevesju nabrekne, kar pozvroči gibanje črevesja.

Čaj iz lanenega semena je priporočljiv pri vnetjih v ustih, žreli in dlesnih ter pri vnetju želodčne sluznice. Sluz prekrije vnete sluznice z varovalno plastjo.

Laneno seme je najbogatejši rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin in ima najbolj idealno razmerje med omega 3  in 6 maščobnimi kislinami, kar je ključnega pomena za zdravo ožilje. Običajna prehrana namreč vsebuje vse preveč omega 6 maščobnih kislin, kar povzroča vnetne procese v telesu.

Znana pa je tudi mešanica dr. Jonane Budwig, ki jo je priporočala bolnikom z rakom: skodelico skute zmešamo z nekaj žlicami hladno stiskanega lanenega olja, z eno do tremi žličkami mletih lanenih semen ter toliko vode, da je mešanica tekoča.

Blago

Laneno blago je narejeno iz vlaken lanu. Vlakno je izredno močno, ima veliko vpojnost in se suši hitreje od bombaža. Oblačila iz lanu so cenjena zaradi njihove svežine v vročem in vlažnem vremenu. Za vzgojo lanu se porabi 13x manj pesticidov kot za krompir.

Po podatkih Organizacije združenih narodov za hrano in kmetijstvo, lan predstavlja samo 1 % v celotni tekstilni industriji – prevladujejo bombaž in sintetična vlakna, ki pa za svoj nastanek potrebujejo ogromno kemikalij.

 

 

 

(Visited 158 times, 3 visits today)