LOGO_LUPA_web

Foto: Žiga Kalan, Produkcija Studio, www.slovenia.info

Koliko ‘narave’ zares potrebujemo?

junij 18, 2019

Narava je za naše zdravje brez dvoma nekaj najbolj blagodejnega. Koliko pa je zares potrebujemo za zdravo življenje? Zadnje raziskave pravijo, da 2 uri na teden.

Čeprav je blagodejni učinek narave del splošnega zavedanja, pa je interakcija z naravo v zahodnem, razvitem svetu v upadu. Številne raziskave so se že ukvarjale s tem, kako pomembno vlogo ima prisotnost narave v človeškem življenju. Raziskovalci so ugotovili denimo, da ima življenje v okolju, kjer je veliko dreves, zelo pozitiven vpliv tako na mentalno, kot na fizično zdravje, življenje v zelo zelenih območjih na splošno pa manjša stopnjo umrljivosti.

Le malo raziskav pa se je ukvarjalo z vprašanjem, kateremu so se posvetili znanstveniki na britanski University of Exeter Medical School in na švedski Uppsala University, in sicer so se spraševali, koliko časa je treba dejansko preživeti v naravi, da lahko žanjemo koristi, ki jih prinaša. Zajeli so več kot 20.000 ljudi, s katerimi so naredili osebne pogovore na domovih. Spraševali so jih, koliko časa preživijo v naravi, kakšno je njihovo počutje …

Rezultat? Dve uri ‘narave’ na teden je dovolj za pozitiven učinek na zdravje, najsi bo v obliki enega daljšega izleta ali več krajših. ”Dve uri preživljanja časa v naravi na teden  je, upajmo, tudi realno izvedljivo za veliko ljudi,” je dejal vodja raziskave dr. Mathew P. White.

 

 

Vir: medicalnewstoday.com

(Visited 34 times, 1 visits today)