LOGO_LUPA_web

Koliko ‘narave’ zares potrebujemo?

junij 18, 2019
Foto: Žiga Kalan, Produkcija Studio, www.slovenia.info

Narava je za naše zdravje brez dvoma nekaj najbolj blagodejnega. Koliko pa je zares potrebujemo za zdravo življenje? Zadnje raziskave pravijo, da 2 uri na teden.

Čeprav je blagodejni učinek narave del splošnega zavedanja, pa je interakcija z naravo v zahodnem, razvitem svetu v upadu. Številne raziskave so se že ukvarjale s tem, kako pomembno vlogo ima prisotnost narave v človeškem življenju. Raziskovalci so ugotovili denimo, da ima življenje v okolju, kjer je veliko dreves, zelo pozitiven vpliv tako na mentalno, kot na fizično zdravje, življenje v zelo zelenih območjih na splošno pa manjša stopnjo umrljivosti.

Le malo raziskav pa se je ukvarjalo z vprašanjem, kateremu so se posvetili znanstveniki na britanski University of Exeter Medical School in na švedski Uppsala University, in sicer so se spraševali, koliko časa je treba dejansko preživeti v naravi, da lahko žanjemo koristi, ki jih prinaša. Zajeli so več kot 20.000 ljudi, s katerimi so naredili osebne pogovore na domovih. Spraševali so jih, koliko časa preživijo v naravi, kakšno je njihovo počutje …

Rezultat? Dve uri ‘narave’ na teden je dovolj za pozitiven učinek na zdravje, najsi bo v obliki enega daljšega izleta ali več krajših. ”Dve uri preživljanja časa v naravi na teden  je, upajmo, tudi realno izvedljivo za veliko ljudi,” je dejal vodja raziskave dr. Mathew P. White.

 

 

Vir: medicalnewstoday.com

(Visited 46 times, 1 visits today)