LOGO_LUPA_web

Kitajska pripravlja največji poskus umetnega dežja v zgodovini

maj 14, 2018

Kitajska se že nekaj časa spopada s pomanjkanjem pitne vode, predvsem zaradi onesnaženja. S poskusom umetnega dežja, želijo spodbudili dodatne padavine nad Tibetansko planoto, ki naj bi okrepile padavine v regiji.

Poskus bodo izvedli na območju večjem od Aljaske

Načrt, ki je razširitev projekta Tianhe ali “Sky River”, ki so ga leta 2016 razvili raziskovalci na kitajski univerzi Tsinghua, naj bi pripomogel k dodatnim padavinam na območje, ki obsega približno 1,6 milijona kvadratnih kilometrov. Predvideno območje poskusa je večje od Aljaske in približno trikrat večje od Španije. V primeru, da poskus uspe, bo količina padavin približno 7 odstotkov letne porabe vode na Kitajskem.

Sajenje oblakov že lahko vpliva na vreme

Medtem ko vse skupaj zveni kot znanstvena fantastika, je ta oblika vremenske spremembe, imenovana sejanje oblakov, nekaj znanstvenikov že več desetletij poskušala uporabiti, Kitajska pa se je odločila, da bo vlagala v koncept kot nihče drug na svetu. V tibetanskem projektu bodo gorilne komore proizvajale delce srebrovega jodida, ki naj bi pripomogli k nastajanju oblakov in le ti bodo lahko proizvedli dež in sneg.

Znanost ni prepričana, ali bo poskus uspel

Vendar pa vsi niso prepričani o kitajskih načrtih ustvarjanja umetnih padavin na tako širokem območju. Znanstveniki še vedno ne vedo, kako bo proces sejanja oblakov, ki ga običajno spodbujajo na manjših območjih s pomočjo letal, vplival na širšo vremensko sliko. Za enkrat še tudi ni znano, kdaj bo projekt končan in poskus izveden, a zagotovo bomo o umetnem dežju še veliko slišali.

Vir: Science Alert

(Visited 41 times, 1 visits today)