LOGO_LUPA_web

Kaj se zgodi, ko eno leto aktivno treniraš – možgane?

november 12, 2018

Veste, kako pravijo, da bi morali redno uriti spomin in trenirati možgane, da ne ‘zaspijo’? Obstaja vrsta vaj, ena najbolj preprostih je npr. reševanje križank, a kako in ali sploh delujejo?  Caroline Williams, novinarka znanosti, je vaje za možgane izvajala eno leto, rezultate pa izmerila z MRI napravami. 

“Tedne in tedne sem poskušala izboljšati moje veščine za navigacijo s pomočjo pametne tehnologije, gps urami, potem so mi skenirali možgane, med tem ko sem se pretvarjala, da poskušam najti pravo pot,” je povedala. Rezultati pa niso pokazali izboljšanja v njenem smislu za navigacijo.

“To je bilo nekaj, kar se z vajo ni izboljšalo. Bilo je kot da sem majhna in razmišljanje, da bi morala biti višja, mi ne bo pomagalo da bom zrasla. Enako je bilo z možgani,” razlaga svoje razočaranje.

Izboljšana koncentracija

A niso bili vsi rezultati slabi. Nekatere druge vaje so ji pomagale do boljše koncentracije. “Našla sem tako cono, v kateri sem bila sproščena, hkrati pa zelo angažirana, fokusirana. Popolnoma drugače kot prej.”

Kar je s pomočjo eksperimenta na sebi odkrila, je popolnoma v skladu z znanstvenimi razlagami delovanja možganov: možgani so plastični, lahko se spreminjajo, kar pa ne pomeni, da se bodo vedno spremenili. Nekatere dele možganov lahko preoblikujemo, nekaterih pa ne. Programe, ki obljubljajo ‘natreniranje’ možganov, bi morali po mnenju strokovnjakov zato vzeti z rezervo. Mnogi namreč obljubljajo nerealne rezultate.

“Večina generičnih aplikacij za urjenje možganov, kot so igrice in puzli in podobno ne bodo tako zelo v pomoč, vsaj ne bolj kot zgolj pogovor ali početje nečesa, kar vas zanima ali veseli,” dodaja Caroline Williams.

Vir: treehugger.com

(Visited 172 times, 1 visits today)