LOGO_LUPA_web

Glavno mesto Indonezije ne bo več Džakarta?

maj 8, 2019
foto: Fuzz / Pixabay

Indonezijski minister, pristojen za prostor in načrtovanje, je objavil novico, da bodo preselili glavno mesto in prestolnica po novem ne bo več Jakarta.

Kje bo sedaj glavno mesto Indonezije, še ni znano, eden izmed najožjih favoritov pa naj bi bil Palangkaraya na Borneu.

Jakarta ima več kot 10 milijonov prebivalcev in je eno izmed mest, ki se najhitreje in najbolj intenzivno pogrezajo. Mesto se na svojem severnem delu pogrezne za 2,5 metra vsakih 10 let, po ocenah strokovnjakov bi bila lahko Jakarta leta 2050 v celoti pod vodo.

O ideji preselitve glavnega mesta so Indonezijci razmišljali že večkrat. Velika raziskava, ki so jo izvedli leta 2016 je pokazala, da ima mesto največje prometne zastoje na svetu. Ministri morajo potovati v družbi policijskih konvojev, da pridejo pravočasno na sestanke. Minister je dejal, da Indonezijo prometni zastoji stanejo 6,8 bilijona dolarjev na leto.

Sami Indonezijci pa so o tem, da bi se glavno mesto v resnici premaknilo, precej skeptični. To jim je namreč obljubljalo že šest preteklih predsednikov, pa nikoli ni bilo nič od tega. Res pa je, da je Joko Widodo v svojem petletnem predsedovanju do sedaj za mesto naredil že precej in morda prav z njim prihaja ena največjih sprememb.

vir: bbc.com

 

(Visited 111 times, 3 visits today)