LOGO_LUPA_web

Evropska drevesa z najbolj zanimivimi zgodbami

marec 14, 2019

Evropski okoljski konzorcij EPA izbira zmagovalca evropskega tekmovanja Drevo leta 2019. Vsako leto sodelujoče države izberejo drevo, ki bo na tekmovanju sodelovalo, nato pa ljudje s spletno anketo celotni februar glasujejo za svojega favorita. Zmagovalec bo objavljen na slovesni podelitvi nagrad 19. marca v Bruslju.

Tekmovanje najboljšega in najlepšega drevesa poteka že od leta 2011, navdihnilo pa ga je podobno tekmovanje, ki ga je na Češkem organizirala Češka fundacija za okoljsko partnerstvo. Na letošnjem tekmovanju je tekmovalo skupaj 15 dreves iz 15 različnih držav. To so njihove zgodbe …

Lipa Gubec, Hrvaška

Foto: Arhiv javnih ustanov
Foto: Arhiv javnih ustanov

Vrsta: Navadna lipa (Tilia platyphyllos)

Starost: okoli 500 let

Ta starodavna lipa je živa priča kmečkega upora, ki se je zgodil leta 1573. Po legendi je Matija Gubec zbiral svoje privržence pod njeno krošnjo in jih nato vodil v bolj za svoje pravice. Lipa je zaradi svoje starosti in zgodovinskega pomena razglašena za zaščiten naravni spomenik.

Lipa svobode, Češka

Foto: Marek Olbrzymek
Foto: Marek Olbrzymek

Vrsta: Navadna lipa (Tilia platyphyllos)

Starost: 100 let

Ko je bila leta 1918 ustanovljena Češkoslovaška, so ljudje v mestu Velké Opatovice posadili 16 lip svobode, kot simbol neodvisnosti, demokracije in v spomin na konec prve svetovne vojne. Ena od teh lip je bila lipa v Zádvoříju. Posadil jo je lokalni domoljub in pacifist Jan Pospíšil, potem, ko se je vrnil domov iz vojne. Le njegovo drevo je preživelo do danes, na sredini križišča petih ulic. Tako nemška kot rdeča armada sta konec druge svetovne vojne okoli nje maširali, lipa pa je tako postala simbol češke svobode in odpornosti.

Lipa gradu Raudone, Litva

Foto: Darius Petrulis
Foto: Darius Petrulis

Vrsta: Lipovec (Tilia cordata)

Starost: neznana

Ta lipovec raste v bližini gradu Raudone. Med njegovima debloma je na višini 3 metrov kovinska palica. Legenda pravi, da je bilo nekoč nanjo privezanih 7 podložnikov, ki so jih pretepli do smrti. Deblo lipe se je zaradi velike bolečine kasneje razdelilo na 7 debel, ki se proti vrhu razdelijo še na več manjših delov in delujejo kot roke mučenih ljudi, ki segajo do 30 m v višino.

Ljubljenec hrast, Nizozemska

Foto: Mark Kohn
Foto: Mark Kohn

Vrsta: Dob (Quercus robur)

Starost: 180 let

Ko je bila leta 1986 zgrajena avtocesta A58, je bilo treba na posestvu Anneville posekati številne hraste. Hrast v središču je bil edini, ki mu je uspelo preživeti in je ostal. Stoji blizu belgijske meje in je postal mejnik za številne voznike na poti, ki ga uporabljajo kot smerokaz.

Klečeče drevo, Poljska

Foto: Tomasz Chuszcza
Foto: Tomasz Chuszcza

Vrsta: Amerikanski javor (Acer negundo)

Starost: 65 let

Pred nekaj leti je bilo „klečeče“ drevo označeno za sečnjo, ker je bilo grdo in deformirano, vendar je prišlo do glasnih protestov, ki so drevo rešili pred njegovim koncem. Danes je priljubljen fotografski objekt, otroško igrišče in pogosta tema umetniških motivov. Oblika drevesa, ki pade, kot, da je zlomljeno, njegova krošnja pa še vedno stremi k višku proti soncu, simbolizira odločnost, da sledi nekemu cilju in tudi upanje, ki nam daje moč, da se ne predamo.

Ptičje drevo, Francija

Foto: Pierre Huchette
Foto: Pierre Huchette

Vrsta: Hrast plutovec (Quercus suber)

Starost: 200–230 let

Drevo z obliko debla kot ptica, ki širi svoja krila. Neobičajna oblika debla tega hrasta naj bi bila posledica požara. Tako kaže tudi njegovo ožgano srce. Vendar pa v njegovi zgodbi ostaja element skrivnostnosti: ko se drevesu približate vas prevzame občutek zaščite, ki z oddaljevanjem zopet izgine. Zahvaljujoč vsem zaščitnikom, bo to drevo še dolgo oživljalo divjo pokrajino Korzike.

Črničevje iz Monte Barbeira, Portugalska

Foto: Arquivo Câmara Municipal de Mértola
Foto: Arquivo Câmara Municipal de Mértola

Vrsta: Črničevje (Quercus rotundifolia)

Starost: 150 let

Črničevje je visoko odprto drevo, ki so ga Portugalci v tekmovanje poslali ravno zaradi njegove velikosti. Najboljši način za razumevanje njegove veličine je njegova velika senca. Sedenje pod krošnjo naredi poletno vročino v pokrajini Alenteja skoraj prijetno in nudi možnost občudovanja ravnin, ki obkrožajo in dihajo njegov mir. Drevo je staro 150 let in ima premer kar 23 metrov.

Nelliejino drevo, Anglija

Foto: Rob Grange
Foto: Rob Grange

Vrsta: Navadna bukev (Fagus sylvatica)

Starost: 100 let

Najbolj romantično drevo na svetu. Pred skoraj 100 leti je Vic Stead odhajal v bližnjo vasico in obiskoval Nellie, gospo, ki ji je dvoril. Nekega dne je na poti naletel na tri bukove sadike in eno izmed njih cepil med drugi dve, tako, da je oblikoval črko N. Vic in Nellie sta se kasneje poročila in si ustvarila družino. Njuno drevo, znano tudi kot drevo ljubezni, stoji še danes in je priljubljen kraj za vse zaljubljene.

Visoka platana v Câmpeni, Romunija

Foto: Claudiu Druga
Foto: Claudiu Druga

Vrsta: Platana (Plastanus hibrida)

Starost: 200 let

Neverjetna zgodba prihaja iz mesta Câmpeni, natančneje iz gora Apuseni. V začetku leta 2018 je bila platana, ki raste v mestu označena za posek. Vendar se je skupnost združila okoli drevesa in ga rešila ter spremenila v simbol ljubezni do narave in enotnosti skupnosti, zato je bilo drevo, ob stoletnici Romunije, nagrajeno z naslovom „romunsko drevo leta“.

Abramtsevski hrast, Moskva

Foto: Oleg Listopadov
Foto: Oleg Listopadov

Vrsta: Dob (Quercus robur)

Starost: 248 let

Močan hrast raste v rezervatu Državnega muzeja zgodovine, umetnosti in književnosti Abramsev v Moskvi. V svojem življenju je to drevo videlo številne izjemne ruske umetnike – slikarje, pesnike in igralce. Pod njegovo široko krošnjo sta so se sprehajali Gogol, Turgenjev, Rjepin, Vasnevcov, Levitan, Surikov in Poljenov. Eno izmed najbolj znanih del V. M. Vašnjevega „Hrast, ki raste v Abramtsevu“, naslikano leta 1883, se še vedno nahaja v Državni galeriji Tretjakov.

Brest iz Navajasa

Foto: /
Foto: /

Vrsta: Poljski brest (Ulmus minor)

Starost: 382 let

To drevo je najbolj pomembno drevo mesta Navajas v Španiji in njegovih 750 prebivalcev, ki do njega kažejo izredno veliko spoštovanje in ljubezen. Na spominski ploščici, ki spominja na njegovo poreklo, je zapisano: „To drevo je posadil Roque Pastor leta 1636.“ Zaradi svoje starosti je drevo edinstveno po vsej Evropi. Ob njegovem 350. letu starosti so prebivalci pripravili slovesno hvalnico in celotni program dogodkov, ki so se odvijali skozi celo leto. Njegovi podtaknjenci so bili razdeljeni po vsej državi in prišli celo do Nemčije.

Drevo gospe Lummen, Belgija

Foto: Wilfried Rentmeesters
Foto: Wilfried Rentmeesters

Vrsta: Navadna bukev (Fagus sylvatica)

Starost: Neznana

Ta prav posebna bukev stoji na vrhu hribčka v zaščitenem parku, za kapelo Marije v vasi Lummen. Na začetku 17. stoletja je na eni od starih bukev stal kipec Matere Božje, ki so ga ljudje častili. Kipec je leta 1641 skrivnostno izginil in na mestu, kjer je rasla bukev so postavili kapelico. Bukev, ki so jo posekali, so verniki uporabili za izdelavo novih kipov. Sedanje drevo stoji na mestu svojega predhodnika kot ponosna tradicija.

Častitljiv hrast ob vasi Rani lug, Bolgarija

Foto: Lyudmila Gyurova
Foto: Lyudmila Gyurova

Vrsta: Cer (Quercus cerris)

Starost: več kot 300 let

Domačini so zelo ponosni na to drevo, ki raste ob cerkvi sv. Nikolaja in tvori edinstveno okolje. Cerkev je bila dom prve lokalne šole, ustanovljene leta 1859. Vas se nahaja v regiji Tran, ki je znana po ohranjanju najstarejših imen svojih naselij.

Mandljevec na snežnem hribu, Madžarska

Foto: Svastits Krisztián
Foto: Svastits Krisztián

Vrsta: Mandljevec (Prunus dulcis)

Starost: 135 let

Mandljevo drevo pred cerkvijo Marije Snežne navdušuje obiskovalce že 135 let. Cvetenje mandljevca je že od nekdaj simbol večne obnove in izobraževanja, saj je škof Janus Pannonius leta 1466 o njem napisal pesem. Drevo, ki stoji na belih skalah in kljubuje vetru, je bilo že pred 100 leti navdušujoč element za pisatelje.

Varuh skrivnosti vasi Velike Moravske, Slovaška

Foto: Martin Babarik
Foto: Martin Babarik

Vrsta: Navadna lipa (Tilia platyphyllos)

Starost: 235 let

Na robu vasi Kopčany na mirnem travniku stojita stara lipa in stara cerkev, ki varujeta ena drugo in skupaj premagujeta neprijazne vremenske razmere že več kot sto let. Cerkev iz 9. ali 10. stoletja je ena najstarejših stavb na Slovaškem, lipa ob njej pa s svojimi koreninami varuje pozabljene zgodbe prednikov iz Velike Moravske. Skupaj ustvarjata zanimiv par, ki varujeta skrivnosti tega arheološko in kulturno pomembnega kraja.

(Visited 538 times, 4 visits today)