LOGO_LUPA_web

Eko hiška, v katero se ni težko zaljubiti na prvi pogled

marec 26, 2019

Na hribovitem kraju, v bližini Mexico Citya, je arhitekt Javier Senosiain ustvaril izjemen dom. Za gradnjo ga je navdihnila oblika arašida.

Leta 1984, ko je bila dokončana, je bila eko hiša, ki meri kar 1873 kvadratnih metrov, veliko pred svojim časom. Arhitekt je oblikoval edinstven dom, ki se brez težav integrira v naravno pokrajino. „Zelena sipina skoraj popolnoma obdaja notranje prostore, zaradi česar je hiša skoraj nevidna. Od zunaj lahko vidimo le travo, grmovje, drevesa in rože,“ pravi Javier. „Sprehajamo se lahko po vrtu, ki je v resnici streha hiše, a se tega sploh ne zavedamo.“

podzemna-eko-hiska-1

Mehiški arhitekt je znan po svoji organski arhitekturi in je vse do danes že zgradil stavbe v obliki kače, morskega psa, rože in gobe. Hiša, oblikovana po obliki lupine arašida, je sestavljena iz dveh ovalnih prostorov, ki sta med seboj povezana z ozkim prehodom. Eden od prostorov predstavlja zasebne prostore, to so spalnica, garderobna soba in kopalnica, drugi pa družbeno področje, kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. „Hišo sem oblikoval glede na elementarne funkcije, ki jih potrebuje človek – prostor za življenje in prostor za druženje,“ je pojasnil arhitekt. Ob načrtovanju je skušal ustvariti prostore, prilagojene človeškemu telesu. „Podobno maternici, brlogu živali ali igluju,“ še doda.

podzemna-eko-hiska-11

podzemna-eko-hiska-12

Ob upoštevanju vpliva bioklimatskih pogojev na fizično in psihološko počutje prebivalcev, je Javier pri zunanjem načrtovanju uporabil drevesa in grmovja in z njimi ustvaril zelene ovire, ki filtrirajo ostro sončno svetlobo, dajejo senco in hišo ščitijo pred prahom in hrupom. Zelena travnata streha pa hišo ščiti pred vročino in mrazom in ohranja udobno notranjo temperaturo.

Foto: www.dwell.com / Jaime Navarro Soto

(Visited 1.349 times, 3 visits today)