LOGO_LUPA_web

Dobrodošli v nakupovalnem središču, kjer je vse iz druge roke!

februar 4, 2019

Anna Bergstrom je oboževala bleščeč svet visoke mode, a je z leti ugotovila, da je slaba izbira za planet. Zdaj vodi eleganten nakupovalni center na Švedskem, kjer se prodaja vse iz druge roke.

Anna B

Anna je svojo kariero začela v templjih modernega potrošništva, v nakupovalnih središčih. Najprej z ustanovitvijo maloprodajnih trgovin, nato pa je na območju Stockholma vodila dva komercialna centra. Šele po rojstvu štirih hčera je materinski instinkt v njej oživil nekaj vrednot, ki so jih njej privzgojili starši. Opazovala je, kako velike blagovne znamke s pomočjo vplivnežev zapeljujejo najstnike in jih uvajajo v potrošniški sistem. V obupu je poskušala ukiniti žepnino svojim hčerkam, da ne bi mogle kupiti najnovejših oblačil in jim ponudila denar za rabljene izdelke.

Ugotovila je, da mora narediti nekaj več, zato je izkoristila priložnost in postala prva vodja v centru ReTuna, v bližini Stockholma. “Spoznala sem, da moram postati vzor za svoje otroke in narediti nekaj dobrega za planet,” pravi Anna.

ReTuna2

 

Nakupovalni center ReTuna

Nakupovalno središče se imenuje ReTuna. “Tuna”, ker je to vzdevek za mesto, kjer se nahaja – Eskilstuna, ura vožnje z vlakom s Stockholma – in “Re”, ker je blago v prodaji iz druge roke. Sam center je prostoren in privlačen, skoraj podoben Ikei. Ani je zelo pomembno, da je ta kraj vabljiv in privlačen. Vse, kar je na voljo v 14 specializiranih trgovinah je reciklirano in iz druge roke. Stranke se lahko ustavijo v kavarni ali pa v športni trgovini, polni s smučmi in sanmi, otroški trgovini, ki je polna igrač, knjigarni, DIY trgovini, pri strokovnjaku za domačo tehniko ali v trgovini s hišnimi pripomočki.

ReTuna

V bližini obratuje tudi center za recikliranje

Lokacija nakupovalnega središča ReTune je v bližini reciklirnega centra, ki ga upravlja občina. Ljudje pod nakupovalno središče prinašajo različne predmete, ki jih ne potrebujejo več. Zaposleni prinesene predmete uredijo po kategorijah. Vsak dan imajo trgovci z nakupovalnega središča privilegij, da lahko pridejo in pregledajo, kaj so ljudje prinesli: otroške igrače, gospodinjske aparate, vrtnarsko opremo … morda celo usnjeno jakno. Pogosto dobijo predmete, ki jih lahko z manj ali več predelave prodajo v svoji trgovini. Vsi predmeti, ki so nezaželeni za trgovce, gredo v center za recikliranje.

Poglejte si še video:

 

 

Vir in foto: BBC

 

(Visited 163 times, 5 visits today)

Preberite tudi:

netdna-cdn.com
10 najbolj strašljivih mostov na svetu

No, niso uradni najbolj strašljivi, zagotovo pa nobeden izmed njih ne sodi v 'cono udobja' tistih, ki ga prečkajo. 1. Hussaini viseči most v Paki ...

coffee-1117933_640
Zakaj bi morala cena kave zanimati pivce kave?

Več kot 20 milijonov gospodinjstev po svetu se preživlja s proizvodnjo kave. Trenutno je cena funta kave (približno 0,45 kg) samo približno dola ...

boredpanda.com/cmichel67)
Čudaška in zanimiva dejstva o življenju na Norveškem

...  precejšnjim naftnim zalogam država raje subvencionira druge segmente življenja, kot je denimo ...

Arkut (prek www.thrillist.com)
Življenje v plavajoči vili

...  hiško od obale in zapluli po oceanu, dom pa poiskali kjerkoli bi želeli? To je ideja podjetja Arkup, ki je zasnovalo ...