Bosna in Hercegovina ljudem z motnjami v duševnem razvoju nudi stanovanja in osebno podporo

februar 4, 2019
Vir: Zero project

Zveza organizacij za podporo invalidnim osebam (Union SUMERO) v Bosni in Hercegovini je neprofitna organizacija, ki zagotavlja nastanitev in osebno pomoč ljudem z motnjami v duševnem razvoju. Pomagajo jim ostati v svojih lokalnih skupnostih. Največ pet ljudi živi skupaj v hiši s pomočjo pomočnikov za vsakodnevne dejavnosti, kot so nakupovanje, kuhanje in delo. Med letoma 2011 in 2018 se je 80 uporabnikov preselilo v 25 hiš po vsej državi.

Union SUMERO ima trenutno 35 plačanih delavcev, ki zagotavljajo podporo za 80 uporabnikov. Ko se je projekt začel, so lokalne oblasti le dveh pokrajin podpirale ta pristop, vendar je bilo do leta 2018 priznano kot uradna socialna služba v petih pokrajinah.

Več možnosti za uporabnike

Po smrti staršev ali, ko družina osebe z motnjami v duševnem razvoju, ne more podpreti, ima pogosto le eno možnost, in to je, da gredo v primerno institucijo, kjer imajo zelo omejene možnosti za nadaljnji razvoj. Union SUMERO podpira osebe z motnjami v duševnem razvoju, da skupaj živijo v skupnih nastanitvah s pomočjo asistentov, ki jih podpirajo pri opravljanju vsakodnevnih nalog in jim tako omogočajo, da ostanejo v svojih lokalnih skupnostih. Upravičenci izberejo, s kom želijo živeti v nepremičninah do pet uporabnikov, in imajo podporo pri izbiri v vsakdanjem življenju, kot so nakupovanje, rekreacija in delo. Izobražujejo se tudi o svojih pravicah, da bi spoznali, da so ključni del družbe.

 

Preberite tudi: avstrijska dobra Zero project praksa:

V avstrijskih šolah športna tekmovanja brez izključevanja

 

 

Vir: Zero Project

(Visited 70 times, 2 visits today)