Bomo nosili oblačila iz bombaža z lune?

oktober 8, 2019

Kitajska je prebila nov mejnik: na luni so prvič uspešno vzgojili bombaž. Poskus je del projekta Chang’e 4, v katerem Kitajska raziskuje temno plat lune s plovilom, ki je odkrilo tudi skrivnostno substanco na površju v obliki gela.

Bombaž je bila en od več organizmov, zaprtih v mini biosfero, s skupno težo zgolj 2.6 kilograma, ki je bila na krovu plovila. Organizmi so tako imeli dokaj podobno okolje kot na zemlji, ni se jim bilo potrebno boriti z vesoljskim sevanjem in mikrogravitacijo.

Na luno so poslali seme bombaža, seme krompirja, kvas, jajčeca sadnih mušic in seme navadnega repnjakovca. Večina je hitro umrla, bombažna semena pa so kalila in se celo razvila do te mere, da sta na rastlini zrasla dva lista. Rastline so poprej že uspeli vzgojiti na Mednarodni vesoljski postaji, tokrat pa prvič na luni.

Kljub trudu vztrajne rastline pa sta lista odpadla v enem lunarnem dnevu (približno v dveh tednih). Ko nastopi lunarna noč, namreč na luni drastično pade temperatura, mraz pa je rastlino pokončal.

V prihodnosti nameravajo Kitajci na luno poslati bolj kompleksne organizme, žal tudi živali niso izključene.

 

Vir: digital trends

(Visited 159 times, 1 visits today)