LOGO_LUPA_web

Bliža se 30. obletnica padca Berlinskega zidu

september 19, 2019
Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Berlinski zid je bila 150 kilometrov dolga prepreka, zgrajena iz kamnitih blokov, ki je 28 let (1961-1989) ločevala vzhodni in zahodni Berlin.

Poznavanje zgodovine nam olajša razumevanje sedanjosti, zato smo izbrskali nekaj zanimivih dejstev o tej železni zavesi:

1 –  Padec Berlinskega zidu se je zgodil po pomoti. 9.11.1989 je namreč vzhodnonemški politik Günter Schabowski oznanil, da bodo odpravljene omejitve za potovalne vizume. Na vprašanje novinarja, kdaj naj bi to bilo, je malce nespretno odgovoril: »Takoj, brez odlašanja.« To je bil zadostni razlog, da so Berlinčani pritisnili na zid ter začeli prehajati skozi, čeprav naj bi nova pravila veljala šele naslednji dan in naj bi kontrole predvsem za vzhodne Berlinčane še vedno veljale. A poti nazaj ni bilo več.

2 – Celotna dolžina zidu je bila 156 kilometrov, na vzhodni strani je bila poleg njega še 100 metrska prazna cona. Imel je 302 opazovalna stolpa.

3 – Na zahodni strani je bil zid porisan z grafiti.

4 – V času zidu sta bila sistema podzemne železnice ločena.

5 – Več kot 5.000 ljudi je prebegnilo čez mejo – čez zid in pod njim.

6 – Najbolj znan mejni prehod je bil Checkpoint Charlie, ki je označeval prehod v ameriško cono. Ta mejni prehod je za turiste urejen še danes.

7 – Kosi Berlinskega zidu stojijo na različnih krajih po svetu, med drugim tudi v Vatikanskih vrtovih in Lasvegaški igralnici.

8 – Danes lahko vidimo še okrog 1,5 km zidu, ki je galerija na prostem. Umetniki s svojimi grafiti prikazujejo svoja sporočila svetu.

 

(Visited 75 times, 1 visits today)