LOGO_LUPA_web

Caroline Hernandez/unsplash.com

5 stvari, ki jih delajo starši srečnih otrok

januar 30, 2019

Otrokova sreča je v največji meri odvisna od staršev. Kar je pravzaprav super, to pomeni, da ima vsak posameznik moč osrečiti svojega otroka.

Sliši se zelo preprosto, toda ker vsi vemo, da je teorija nekaj drugega kot praksa, je sem in tja dobro prebrati kakšen nasvet. Raziskave se veliko ukvarjajo s tem, kaj vpliva na srečo otrok in kakšno vlogo imajo pri tem starši. Ugotovitve izpostavljajo naslednjih 5 točk.

Kaj torej delajo starši srečnih otrok?

1. Starša imata med seboj trden odnos

Raziskave so pokazale, da so otroci staršev, ki imajo lep in trden odnos, mnogo srečnejši in se kasneje v življenju bolje znajdejo. Na tem mestu velja poudariti, da to velja tudi za ločena starša – če se starša ločita, a jima uspe ohranjati trden odnos, bo to pozitivno vplivalo na otroka.

2. Starši imajo trden odnos s svojim otrokom

Logično je, da je dober odnos recept za srečo. Toda veliko staršev odnos z otrokom prične graditi tedaj, ko je otrok toliko star, da potrebuje pogovor, denimo ko gre v šolo. V resnici pa je pomembno, da se z otrokom pogovarjamo že od zgodnjega otroštva naprej, da tudi v tem obdobju resno jemljemo in smo dojemljivi za njegove potrebe, probleme, težave.

3. Manj so v stresu

Nekatere raziskave so pokazale, da na otrokov razvoj ne vpliva toliko količina časa, ki ga starš preživi s svojim otrokom, kot pa starševo počutje v tem času. Če je mama v stresu ali tesnobna, to lahko zelo vpliva na otrokovo počutje.

4. Z otrokom razvijajo socialne veščine

Socialne veščine so ena najbolj pomembnih stvari, ki jih starši lahko prenesejo na svojega otroka, saj to v veliki meri vpliva na otrokovo prihodnost. Raziskave so pokazale, da otroci z manj razvitim socialnim čutom in veščinami hitreje podležejo alkoholu, drogam ali drugim vrstam odvisnosti.

5. Otroku razložijo pomen neuspeha

Tako, kakor neuspeh dojema starš, ga dojema tudi otrok. Če otroku pokažemo, da nas neuspeh lahko nečesa nauči, ter da se je potrebno pobrati, da za vsakim neuspehom sledi uspeh, bo otrok temu sledil.
Raziskave, ki so dvajset let spremljale več kot 400 otrok, so pokazale, da obstajata dva načina, kakšno vedenje posvojijo otroci.
Prvi način so poimenovali ‘fiksna miselnost’ – gre za vero v to, da so naša inteligenca, kreativnost in druge sposobnosti fiksne in uspeh je posledica tega. Zato se otrok in kasneje odrasel človek na vse načine izogiba neuspehu, ko pa ta pride, iz njega ne zna nič potegniti.
Drugi način je ‘rastoča miselnost’ – gre za miselnost, ki verjame v to, da lahko stalno rastemo in se razvijamo, neuspehi, ki pridejo zraven, pa so nekaj, kar nam pomaga rasti.

(Visited 542 times, 1 visits today)