LOGO_LUPA_web

3-metrski val iz slamic opozarja na problematiko plastike

februar 3, 2018

Fotograf Benjamin Von Wong je svojo kariero posvetil ustvarjanju fotografij in umetniških del, ki pošiljajo tudi socialna sporočila. S svojimi ustvarjalnimi idejami opozarja na okoljska vprašanja, dviguje zavest o odpadkih in ozavešča kako kako lahko naredimo spremembe. Njegovo zadnje umetniško delo je navdihnil stavek: „Ah, saj je le ena slamica … je reklo 8 milijard ljudi“.

Strawpocalypse-10 Strawpocalypse-1

Čeprav se plastične slamice zdijo, kot le majhen nepomemben del problematike, ko razmišljamo o onesnaževanju, je res, da jih je skoraj nemogoče reciklirati. Strokovnjaki pravijo, da se v ZDA dnevno uporabi več kot 500 milijonov plastičnih slamic, Wong pa poudarja, da so te slamice ena izmed vrst plastike, ki se ji lahko najlažje odpovemo.

Fotograf s svojim zadnjim delom Strawpocalypse, ljudem želi prikazati, kako velik vpliv imajo majhne odločitve. V sodelovanju z Zero Waste Saigon, podjetjem Starbuck in na stotine prostovoljci je v šestih mesecih uspel zbrati 168.0000 plastičnih slamic. Prostovoljci so porabili dva tedna, da so vse slamice očistili in jih razvrstili po barvah. Zelene, črne in modre je uporabil za telo morskega vala, bele za peno na vrhu in rumene za pesek na dnu. Prosojne slamice je uporabil za prehode in zapolnitev. Ob enem je ekipa zbirala tudi plastične vrečke, ki so služile kot podpora za slamice in LED svetlobne žarnice.

Struktura, ki so jo zgradili v višino meri kar 3,3 metra. Celotna instalacija pa je na ogled v trgovskem centru Estella Place v vietnamskem mestu Ho Ši Min, do 24. marca 2019.

(Visited 38 times, 1 visits today)