LOGO_LUPA_web

24 ur v samooskrbni hiški

marec 17, 2019

Kako je v resnici živeti v samooskrbnem domu, brez vseh priključkov? Že 24 ur je dovolj, da spoznamo to drugačno in trajnostno obliko življenja.

V Mehiki je vasica Earthship iz 70 hišk, ki so popolnoma neodvisne od zunanjega sveta. Ustanovitelj se je pri tem zelo potrudil, da je dokazal, da je lahko tudi samooskrbno domovanje maksimalno udobno – v hiškah so pralni stroji, televizije, a vse se napaja izključno s sočno energijo, ki jo pridobivajo s solarnimi paneli. Deževnico imajo speljano s strehe v zbiralnik, iz katerega se hiša napaja z vodo.

eartshhip notr

Da shladijo sobo, uporabljajo ventilacijo – prezračevalni jašek gre iz sobe na drugo stran stavbe, ki je ves čas v senci, tam pa je izhod v skednju. Za dodatno hlajenje imajo poseben sistem majhnih oken nad vrati, ki se odprejo do večjega prezračevalnega sistema, s čimer v sobi ustvarijo prijeten vetrič. Ker je vsepovsod polno rastlinja, med njim tudi zelišč, je zrak prijetno dišeč.

Ko denar postale le papir

“Človeštvo ima šest osnovnih potreb: udobno zavetje, svežo vodo, elektriko, sistem za toaletne odplake in odpadke ter hrano. Naše naselje nudi vse to s pomočjo matere Zemlje: sonca, dežja, vetra. Vse je zastonj in vse je že tukaj. Če si samooskrben, postane denar le papir – kar tudi dejansko je,” poudarja ustanovitelj Michael Reynolds.

“Ko si z okenske police nabereš paradižnike za večerjo, po večerji pa se zlekneš v udobno posteljo, je občutek, da ne izkoriščaš okolja, fenomenalen,” je povedala obiskovalka hiške. Pri luči, ki sveti s pomočjo sonca, si je umila zobe z deževnico, izplaknjen wc pa je prek čistilnega sistema napojil rastline.

eartship gradijo

Eartship gibanje nudi vsem, ki bi želeli zgraditi svojo samooskrbno hiško, tudi 4-tedenske tečaje. Za gradnjo uporabljajo “odpadke” – stare steklenice in gume.

Vir in foto: Earthship

 

 

 

(Visited 278 times, 1 visits today)