LOGO_LUPA_web

10 pojavov, ki so znanstveno nemogoči, a vseeno obstajajo

februar 27, 2019

7 čudes sveta smo morda poimenovali prehitro. Čudesa, kot sta Grand Canyon ali Viktorijini slapovi so resnično veliki in vsak, ki jih vidi je zagotovo navdušen. A na svetu obstajajo tudi kraji, ki so še bolj impresivni in nenavadni. Kraji, ki delujejo skoraj nezemeljsko in bi lahko obstajali le na tujem planetu. To so kraji, ki jih ne morejo razrešiti niti znanstveniki, kraji za katere ne vemo kako so nastali in nas postavljajo v negotovost. So nenavadni, ne le za to ker so edinstveni, temveč zato, ker kršijo vsa znanstvena pravila in postavljajo uganke, ki jih ne znamo razrešiti.

Slap Devil’s Kettle v Minesoti

Devil's Kettle - 2015-09-13 - 1.jpg

Ko govorimo o naravnih skrivnostih, je Devil’s Kettle eden prvih krajev, na katerega lahko pomislimo. Reka Brule, ki teče skozi Minesoto, se na določeni točki razpolovi na dva kraka, ki svojo pot nadaljujeta vsak po svoji strugi. En del se zliva v Gornje jezero, med tem, ko drugi izgine v neznano. Voda izgine v zemljo in znanstveniki ne vedo kam dejansko gre. Vedo, da mora nekje spet priti na površje, a nikakor ne morejo ugotoviti kje. Raziskovanja so se najprej lotili z barvo, s katero so obarvali vodo in opazovali na katerem delu jezera se bo najprej pojavila. A voda je ostala čista. Nato so poskusili še z žogicami za namizni tenis in bili ponovno razočarani. Le kaj se dogaja? Vsi vemo, da voda nekam mora iti, tudi če nadaljuje svojo pot pod zemljo, bi le ta morala biti sledljiva. Tu pa voda izgine popolnima v neznano …

Lebdeče luči v dolini Hessdalen na Norveškem

Foto: www.wondermondo.com
Foto: www.wondermondo.com

Prebivalci doline Hessdalen na Norveškem vsak dan opazujejo pojav, ki ga ne znajo razložiti niti znanstveniki. Skoraj vsako noč se na nebu pojavijo lebdeče luči, utripajoče in svetlih barv, ki plešejo po nočnem nebu. Podnevi izginejo in se ponovno pojavijo naslednjo noč. To se dogaja že 4 desetletja, znanstvenikom pa še ni uspelo razvozlati te skrivnosti. O pojavu sicer obstajajo različne razlage, ki pa niso prav verjetne. Nekateri pravijo, da je tamkajšnja reka radioaktivna in v zrak oddaja radon, ki se ponoči sveti, spet drugi, da je središče doline polno žvepla, ki reagira z vodo tako, da ustvari, kot temu pravijo znanstveniki, iskrice. Naredili so na stotine testov, ki pa teh teorij niso podprle.

Jama Movile v Romuniji

Foto: www.bbc.com
Foto: www.bbc.com

V jugovzhodni Romuniji obstaja jama, v katero kar 5,5 milijona let ni posijal niti najmanjši sončni žarek. Jama s popolnoma drugačno atmosfero kot jo ima Zemlja drugod. Prvi so jo odkrili delavci, ki so želeli na površju postaviti elektrarno in so morali pred tem preveriti tla, če so primerna za gradnjo. Ob preverjanju so površje tal prebili do kanala, ki vodi do enega najbolj nenavadnih krajev na svetu. Če bi se spustili po ozkem jašku in se preplazili skozi množico tunelov, bi prišli do dvorane z jezerom z žvepleno vodo, ki smrdi po gnilih jajcih. Zrak v njej je strupen, saj je poln vodikovega sulfida in kar 100-kratno količino ogljikovega dioksida, kot ga imamo na površju Zemlje. Najbolj nenavadno pa je, da se je v tej skriti jami postavil popolnoma svoj ekosistem. Znanstveniki so v njej našli kar 33 različnih živih bitij, ki ne obstajajo nikjer drugje. Ta živa bitja so se popolnoma prilagodila nemogočim razmeram in se hranijo z peno, ki se nabira na skalah.

Jezero Karačaj v Rusiji

karačaj jezero

Sovjetska zveza je imela mnogo nuklearnih poslopij, ki so bila večinoma zelo slabo zavarovana in nevarna. Ob ostankih ene izmed teh tovarn najdemo tudi jezero, ki ima v sebi več radioaktivnih snovi, kot jih najdemo kjerkoli drugje po svetu. Jezero Karačaj je tako radioaktivno, da lahko umrete v manj kot eni uri, če poleg njega le stojite. Sovjetska zveza je jezero nekoč izrabljala kot odlagališče za radioaktivne odpadke. Leta 1957 pa je eksplozija uničila tamkajšnjo tovarno in radioaktivni delci iz tovarne in jezera so se razpršili 23 kilometrov v okolico. Kasneje so ga zasuli z betonom, da bi zmanjšali možnosti za nadaljnje nesreče, a območje je še vedno zelo nestabilno in visoko radioaktivno.

Dvojno drevo v Italiji

Foto: www.reddit.com
Foto: www.reddit.com

Na podeželju regije Piemont v Italiji najdemo nenavadno drevo. Češnja, ki sprva deluje povsem navadno in kot vsako drugo češnjevo drevo, pravzaprav raste na vrhu drugega drevesa – murve. Poznamo sicer veliko parazitskih rastlin, ki pogosto živijo na drevesih, vendar so te običajno majhne in živijo zelo kratko. Dvojno drevo pa je sestavljeno iz dveh popolnoma zdravih dreves, povsem različne vrste. Nihče točno ne ve, kako se je to zgodilo, domačini pa verjamejo, da je za to kriva ptica, ki je odvrgla seme češnje na vrh murve. Seme je tam vzklilo in pognalo korenine skozi votel del debla murve, vse do tal. Češnja je tako preživela in zrasla v popolnoma normalno, zdravo drevo.

Speče mesto Kalachi v Kazahstanu

Foto: Vera Salnitskaya / The Siberian Times, www.wired.com
Foto: Vera Salnitskaya / The Siberian Times, www.wired.com

Mesto Kalachi ni ena izmed Disneyevih stvaritev, ampak resnično obstaja. Med tamkajšnjimi prebivalci razsaja epidemija, ki je ne znajo rešiti niti znanstveniki. Ljudje se zgrudijo in zaspijo nenadno in popolnoma nepričakovano. Prav tako doživljajo blago izgubo spomina, utrujenost in halucinacije. Epidemija prizadene prav vse prebivalce – obeh spolov in vseh starosti. Država je prebivalcem celo priporočila selitev in evakuacijo, a ljudje svojih domov ne želijo zapustiti. Kaj je razlog epidemije, ne ve nihče. Nekateri domnevajo, da na prebivalce vpliva sevanje, saj mesto stoji blizu rudnika urana, a ta teorija ni potrjena, saj preiskave krvi in druga preučevanja niso pokazala nobenih dokazov. Prav tako še bližje rudnika stoji še eno mesto, kjer pa prebivalci nimajo s skrivnostno epidemijo nobenih težav.

Krogi v Namibiji

Foto: Robert Harding
Foto: Robert Harding

V puščavi Namib v Namibiji najdemo ekološki pojav, ki ga ne ne zna pojasniti prav nihče. Tla so pokrita s travo v kateri pa najdemo naključno razporejene kroge – predele kjer trava sploh ne raste. Krogi so skoraj pravilnih oblik in lahko merijo vse od 3 do 20 metrov v premeru. Na njihovo razlago lahko kar pozabimo. Znanstveniki namreč ne zanjo odgovoriti na niti najbolj osnovna vprašanja, kot je zakaj ravno oblika kroga in ne kakšna naključna oblika. Skozi leta so predstavili kar nekaj različnih teorij in razlag, ki pa so jih kmalu zatem tudi ovrgli. Leta 2013 je okoljski znanstvenik Norbet Jurgens dejal, da so za kroge krivi termiti. A leta 2015 je biolog Walter Schinekel njegovo teorijo testiral in jo ovrgel.

Brnenje v mestu Taos

Taos plaza la fonda

Brenčeč zvok, za katerega ne vemo od kje izhaja lahko razdraži prav vsakega. Vsi smo že doživeli, da smo slišali morda oddaljeno kosilnico ali nenavaden zvok iz televizorja, ki ga nismo morali preslišati vse dokler nismo ugotovili od kje prihaja. Zdaj pa si predstavljajte bolečine in frustracije, ki jih doživljajo prebivalci mesta Taos v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Že od leta 1990 večje število prebivalcev poroča o neznanem nenehnem brnenju, ki ga je mogoče slišati po vsem mestu. Že 20 let si znanstveniki prizadevajo, da bi odkrili iz kje izvira neznani zvok, a tega do danes še niso uspeli. Nekateri znanstveniki trdijo, da imajo tamkajšnji prebivalci posebno visoko razvit sluh in lahko slišijo zvoke, ki jih običajni ljudje ne morejo.

Neskončna nevihta v Venezueli

Foto: www.reddit.com
Foto: www.reddit.com

V zahodni Venezueli nad reko Catatumbo se odvija nevihta, ki nikoli ne poneha. Začne se vsak večer ob 7. uri in traja 10 ur. Odvija se skoraj vsak dan – kar 260 dni na leto. Nihče natanko ne ve, zakaj se to dogaja. Do nedavnega so znanstveniki verjeli, da so nevihte povezane v uranom, ki ga je mogoče najti v gorovju nad reko, danes pa je glavna teorija bolj zapletena. Oblika gora naj bi povzročila, da se vroči suhi vetrovi, imenovani pasati, združijo s hladnim zrakom z Andov. Mešanico toplega in hladnega zraka nato podžiga še topla voda, ki iz notranjosti zemlje prihaja na površje in metan iz bližnjega naftnega polja. A nihče v resnici ne ve, kaj povzroča te nenehne nevihte. Celotni pojav je zelo skrivnosten, tako kot je skrivnosten dogodek leta 2010, ko so vse nevihte nenadoma ponehale za kar 6 tednov. Ko so že vsi prebivalci mislili, da je končno konec, so se te spet pojavile in trajajo še danes.

Vrela reka

Foto: www.sarahbeekmans.com
Foto: www.sarahbeekmans.com

Globoko v Amazonskem gozdu leži reka dolga 6,5 km. Reka tako posebna, da je ne najdemo nikjer drugje na svetu. Shanay-Timpishka je tako vroča, da katero koli žival, ki vanjo stopi, dobesedno živo skuha. Najvišja izmerjena temperatura reke je namreč kar 91 °C, znanstveniki pa niso povsem prepričani zakaj je tako vroča. Voda se v naravi lahko tako segreje le kadar pride v stik z lavo, a tu lave ni nikjer blizu. Obstaja pa teorija, ki pravi, da vrela voda prihaja iz notranjosti zemlje skozi razpoke tektonskih prelomnic in segreva celotno reko. Vroča voda ustvarja geotermalni sistem, kot ga še nismo videli.

(Visited 857 times, 7 visits today)