LOGO_LUPA_web

Zadruga Dobrina – vez med podeželjem in mestom, ki med drugim ponuja tudi kmečki catering

november 7, 2016
Foto: Zadruga Dobrina

„Ob vdoru cenene, tuje hrane, ki ne zagotavlja zdravja, je še toliko bolj pomembno, da se začnemo spraševati, od kod in od koga hrana prihaja. Če nakupujemo lokalno hrano, prispevamo v prvi vrsti k lastnemu zdravju, saj takšna hrana nima za seboj kilometre transporta, je okusnejša, pobrana je v času dozorelosti in nam nudi boljše hranilne vrednosti. S tem, ko pridelava in poraba hrane potekata znotraj lokalne skupnosti, pa prispevamo tudi k boljšemu ekonomskemu razvoju okolja, iz katerega izhajamo. Poleg lokalnega porekla je izredno pomembno tudi to, da so pridelki sezonski. Narava nam vedno ponudi tisto, kar naš organizem v določenem letnem času potrebuje,“ pravijo na Zadrugi Dobrina.

5 let delovanja in 75 kmetij članic

Zgodba Zadruge Dobrina se je začela leta 2011, in sicer ob hkratnem oblikovanju Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in Urbanih brazd z vsebinami trajnostne lokalne preskrbe. Prvotni namen je bil oživeti male kmetije in jim omogočiti nadaljnji razvoj v smeri ekološke pridelave. Prve znake življenja so kmetijam vdahnili prav oni – ustanovna skupščina z ekipo raziskovalcev in s strokovnjaki iz Slovenskih goric.

OŠ Martin Konšak, OŠ Slave Klavore in vrtec na Teznem so bili prvi, ki so našim malim kmetijam pri preusmeritvi v ekološko kmetovanje, ponudili roko.

Leta 2011 je bilo v zadrugi le devet članov, danes jih po petih letih delovanja štejemo že 75. Vsaka kmetija ali posameznik, ki izhaja iz lokalnega okolja, mora imeti urejeno shemo kakovosti (integrirana ali ekološka pridelava) ali pa registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji oziroma osebno dopolnilno delo. Prvo leto sodelovanja je poskusno, za naprej pa se kmetija sama odloči za nadaljevanje sodelovanja. V primeru slednjega kmetija postane član Zadruge Dobrina, z dolžnostjo udeležbe vseh rednih sestankov in dogodkov Zadruge Dobrina.

dobrina-ekipa

Od vsakega pridelovalca ali predelovalca se pričakujejo kakovostni pridelki oziroma izdelki in korekten ter pošten medsebojni odnos. V tem času je prav tako naraslo število javnih zavodov, s katerimi sodelujemo. Sprva so bili le trije, danes jih je že 45 (OŠ, vrtci, domovi starejših občanov).


Sami odločamo, kako dostopna bo lokalno pridelana hrana

Resnično je skrajni čas, da začnemo razmišljati in delovati glede prehrane drugače – bolj razsodno in pametno, bolj v korist lastnemu zdravju. Če nimamo možnosti lastnega vrta in s tem pridelka, podprimo lokalne pridelovalce, ki se trudijo za boljšo lokalno preskrbo. V tem je prihodnost in naj ne bo naš izgovor, da je takšna hrana predraga. Dokler bomo nakupovali uvoženo hrano, bomo sami prispevali k še večji nedostopnosti lokalnih dobrin. Naj bo hrana naše zdravilo in naj nam ne bo malo mar, od kod prihaja. Biti samooskrben ali pa podpreti lokalno pridelavo je rešitev za to, da bo hrana zopet postala cenjena in nam ne bo vseeno, če bo brezbrižno pristala med odpadki.


Kmečki catering, zabojčki in trgovina v centru mesta

Celotna dejavnost Zadruge Dobrina se izvršuje na štirih nivojih: kmečki catering, dostava v javne zavode, sezonski zabojčki in trgovina v centru mesta Maribor.dobrina-trgovina

Kmečki catering, ki ga izvajamo za do 300 oseb, je namenjen vse tistim, ki si želijo obogatiti organizirane dogodke s tradicionalnimi kmečkimi dobrotami (meniji z domačimi narezki, namazi, zelenjavo, tople jedi na žlico, sladki meniji itd.), ki jih pripravijo kmečke gospodinje.

Vsak dan v tednu dostavljamo v javne zavode lokalne/sezonske pridelke ter izdelke lokalnih proizvajalcev.

Sezonske zabojčke dostavljamo brezplačno vsako sredo. Zabojček je lahko 3, 5 ali 8 kg, sestavljen je iz lokalno pridelane, sezonske zelenjave in sadja. K vsakemu zabojčku je priložen seznam kmetij, ki so prispevale zelenjavo, in način pridelave.

V centru mesta Maribor, v Tkalskem prehodu 4, imamo majhno, lično urejeno trgovinico. Police v njej polni že prek 1000 izdelkov lokalnih proizvajalcev. V trgovini je moč dobiti domače mesnine, kozje in kravje mlečne izdelke, domače začimbe in mešanice začimb, raznovrstna olja, domače kise, vina, sokove, sirupe, čaje, ekološka jajca, ekološki kruh, omake, moke, kaše, zdrobe, prigrizke, vložnine, marmelade, džeme, kosmiče, granole itd. Pri vsakem pridelku je zabeleženo, katera in kakšen način ga je kmetija pridelala.

Na policah ni izdelkov z dolgim rokom trajanja, kajti le-ti ne vsebujejo konzervansov ali kakršnih koli drugih umetnih dodatkov za daljšo obstojnost.

V trgovini je urejen tudi zelenjavni kotiček, kjer je urbanim prebivalcem vsak dan v tednu na voljo izključno sezonska in lokalno pridelana zelenjava.

 

Ksenija Kožar, Zadruga Dobrina

(Visited 94 times, 4 visits today)