LOGO_LUPA_web

Vrtnarjenje za začetnike: katere rastline so najbolj primerne za prvi vrtiček?

april 8, 2017

Želite vzgojiti svoje rastline in se veseliti prvih pridelkov ali pa se v vas poraja želja po ukvarjanju z zemljo, pa ne veste, kako začeti?

Prvo pravilo: ohranjanje rastlin pri življenju

Odločitev za vrtiček in kaj na njemu vzgajati ima svoja pravila, ki jih je potrebno upoštevati. Za začetnike velja, da naj se najprej odločijo za rastline, ki ustrezajo razmeram gredice in ki jih bodo radi uporabljali v kuhinji. Izbiro rastlin prilagodimo svojim (skromnim) vrtnarskim izkušnjam in izberimo tiste, ki nam bodo zagotovo pogledale iz zemlje, zrasle in nam obogatile prehrano. Z drugimi besedami: prvo pravilo vrtnarjenja za začetnike je ohranjanje rastlin pri življenju.

Rastline, ki ne potrebujejo veliko pozornosti

Najboljše rastline za nadebudne vrtičkarje, ki ne potrebujejo veliko pozornosti in ki bodo preživele in uspevale tudi ob vašem morebitnem zapostavljanju, smo združili v tri skupine: zelena in listnata zelenjava, rastline s sadeži in zelišča.

PRVI VRTIČEK

Zelena in listnata zelenjava je bogata s hranilnimi snovmi, kot so vitamini, minerali in fito kemične snovi, ki preprečujejo bolezni. Najbolje bo uspevala ob nižjih temperaturah, torej spomladi in jeseni. Nekatere uspevajo celo v hiši, saj potrebujejo manj svetlobe. Začetnikom se npr. priporoča sajenje rukole, blitve, ohrovta in zelene solate.

Rastline s sadeži imajo za vrtičkarja poseben čar. Ko se odločimo za njih, moramo vedeti, da potrebujejo veliko naravne, neposredne svetlobe, zato slabše uspevajo v zaprtih prostorih. Poleg tega imajo za razvoj sadežev ključno vlogo opraševalci (čebele, metulji itd.). Ker se lahko nekatere rastline, kot so na primer paradižniki, kumare, paprike, buče ali stročji fižol močno razrastejo in razbohotijo, poskrbimo, da jim bomo že na začetku namenili dovolj prostora na gredici.

Zelišča imajo širok spekter uporabnosti, od kuhinje do domače lekarne. So najprimernejše rastline za mestne vrtičkarje, saj navadno ne zavzamejo veliko prostora, gojimo pa jih lahko tako na vrtu kot na balkonu, na okenski polici ali v stanovanju. Kaj pravite, bi za začetek vzgojili baziliko, koriander, koper, meto ali petešilj?

Vir: towergarden.com

(Visited 187 times, 1 visits today)