LOGO_LUPA_web

Kako vzgojimo borovnice?

april 29, 2017

Slastne modre sadeže obožujemo vsi. Posebej dobre so tiste, ki jih sami naberemo v gozdu ali pa pridelamo na domačem vrtu – ali v stanovanju. Kako?

blueberries-894839_640Pomlad je prvi čas za sajenje – borovnice bomo lahko uživali že poleti

Kot večina rastlin, borovničevi grmički potrebujejo veliko sonca in dobro prst. Sončna lega bo omogočala fotosintezo, ki je odločilna za rast, prava prst pa spodbuja rast.

Če imate vrt, je za borovnice dobra ideja dvignjena greda, ki omogoča, da voda pronica skozi zemljo, s tem pa je vrednost vlage popolna.

Tudi če živite v stanovanju, vzgoja borovnic ni težava – kupiti morate kontejner ali pa izbrati majhno vrsto borovnic.

Dovolj prostora in žagovina

Borovnice za svojo rast potrebujejo tudi kar nekaj prostora, zato jih ne sadimo v kot ali med druge rastline. Pustimo jim, da se naravno širijo. Če jih posadimo več, moramo tudi med grmički pustiti dovolj prostora.

Če bomo sadili majhne sadike, jih najprej vzamemo iz embalaže, z rokami malce pretresemo korenine in jih položimo na pripravljeno zemljo. Nato dodamo še nekaj prsti okoli korenin, tako da sadika lahko sama stoji. Zgornji sloj prsti poteptamo in sadiko dobro zalijemo. Borovnice moramo vedno zalivati! Zastirko naredimo iz žagovine, lahko pa uporabimo tudi slamo.

Ko grm raste

Ko začne grmiček borovnic rasti, ga moramo obrezovati – po raziskavah tako da več sadežev. Obrežemo suhe, mrtve vejice pa tudi tiste na spodnjem delu grma. Gnojimo z organskimi gnojili.

 

 

Vir: theheartysoul.com

 

(Visited 173 times, 1 visits today)