LOGO_LUPA_web

Jesenska setev in sajenje zelenjave

september 16, 2018

Jesen se bliža, v vrtu pa še zdaleč ni konec opravil. Poleg skrbnega pobiranja pridelkov in shranjevanja viškov za ozimnico, lahko posejemo in posadimo še kar nekaj vrst zelenjave, katere bomo več kot veseli pozno v jeseni, pozimi in zgodaj spomladi.

Priprava gred za jesensko setev in sajenje

Če ste prek celega poletja imeli na gredah zastirko, kaj preveč dela s pripravo zemlje ne boste imeli. Tla pod zastirko niso zbita, zato bo rahljanje gredice z majhno ročno motikico čisto dovolj. Jesenskim posevkom ne gnojimo. Dovolj je bilo spomladansko gnojenje za glavni posevek.

Setev in sajenje zelenjadnic:

Solate

Septembra presajamo v avgustu posejane sorte solate. Sorte za obiranje, kot sta mehkolistni ‘White Salad Bowl’ in ‘Red Salad Bowl’ ter krhkolistna ‘Hardy’ so odlične za jesensko pridelavo. Dobro prenašajo vlago in malo nižje temperature. Pobiramo jih lahko vse do oktobra. Taka je tudi krhkolistna sorta ‘Catalogna’, ki zdrži na gredah celo do novembra.

V prvi polovici septembra je še čas za setev zimske solate. Na voljo imamo mehkolistne (‘Nanasen’) in krhkolistne (‘Pariška’) sorte. V drugi polovici oktobra in novembra sadike razsadimo, lahko pa to naredimo tudi v februarju in marcu. Seveda je vse odvisno od vremena in temperatur. Če je zima dolga, mrzla in gredice pod snežno odejo, bo presajanje v februarju oteženo, zato raje, če je le možno, solato presadimo v jeseni. Kljub imenu zimska solata, je ne bomo jedli prek zime. Pozimi rastlinice namreč nehajo rasti, ko pa se spomladi malo otopli, rast nadaljujejo. V enem mesecu, odvisno sicer od temperatur, lahko že režemo sveže zelene glavice dolgo pričakovane solate. Gredice z zimsko solato zaščitimo s kopreno ali s tuneli, da omilimo vpliv nizkih temperatur. Ob lepem sončnem vremenu naj bodo tuneli odkriti, da se prezračijo.

Sejemo motovilec, ki ga bomo nabirali pozimi in zgodaj spomladi. Sorta ‘Ljubljanski’ zelo dobro prenaša zimske temperature, vendar bo kakovostnejši in tudi okusnejši, če ga zaščitite s kopreno. Sejete ga povprek ali v vrstice, med katerimi naj bo 20 cm razmika. Nekateri ga sejejo tudi v majhne jamice, v vsako jamico pa dajo nekaj semen. Razdalja med jamicami naj bo 20 cm. Tako motovilec zraste v majhnih skupinicah in ga je laže in hitreje nabirati. Zastirke med motovilec ne dajemo, saj nam bo otežila nabiranje in čiščenje.

 

solata

 

Rukola, kreša, špinača …

Še zadnjič lahko posejemo rastline, ki jih prek sezone sejemo v dvotedenskih intervalih, da si zagotovimo vedno sveže mlade liste. Take so rukola, kreša, špinača.

Rukolo sejemo podobno kot motovilec, torej povprek, v vrste ali v kupčke. Že čez mesec in pol bo godna za rezanje. Režemo jo lahko še pozno v jesen. Odporna je na nizke temperature, zato bodo korenine zimo preživele na gredah, spomladi pa ponovno odgnale. Poznamo divjo (sorta ‘Selvatica’) in vrtno vrsto (sorta ‘Coltivata’) rukole. Če imate rastlinjak, ju lahko sejete prek celega leta.

Tudi zimska kreša, ki se od vrtne razlikuje po velikih in širokih listih, dobro prenaša mraz. Zaščiteno s tunelom lahko režemo ali obiramo liste prek cele zime.

Špinača je odlična za jesensko gojenje, saj ima raje nižje temperature in več vlage. Pobiramo jo lahko vse do novembra oziroma do prvih zmrzali. Prezimila bo na gredah, spomladi, ko se bo otoplilo, pa ponovno odgnala. Pred začetkom poletja jo poberemo, saj bo drugače hitro pognala v cvet.

 

rucola-salad-plant-leaf

 

Kitajska listna zelenjava

Posejte kitajsko listno zelenjavo. To je mešanica semen petih vrst listne zelenjave: Mizuna, Pak Choi, Red Giant, Tatsoi in Grϋn im Schnee. Dobro prenaša mraz, zato je odlična za jesenske setve. Lahko režete mlade liste ali pa mesec po setvi presajate, da rastline razvijejo večje rozete. Pobirate skozi celo zimo.

 

www.superseeds.com
www.superseeds.com

 

Redkvica

Še zadnjič posejte redkvico, ki jo boste oktobra pobrali z gred. Jeseni (kot tudi spomladi) sejana redkvica bo lepše in hitreje rasla, manj težav bo z uhajanjem v cvet, saj ima raje nekoliko nižje temperature in vlažna tla.

 

 

Zimski por

V septembru še lahko posadite sadike zimskega pora, ki ste ga sejali junija in julija. Pridelek boste pobirali od novembra naprej prek cele zime, saj so sorte zimskega pora, kot sta na primer ‘Hannibal’ in ‘Blaugrϋner winter’, odporne na zmrzal.

 

por

 

Čebula

Trajna čebula je drobnjaku podobna rastlina, ki jo režemo skozi celo leto. Poleg spomladanske setve lahko septembra setev ponovimo. Mlade rastlinice v oktobru presadimo in to kar v šopih, po pet skupaj.
Še ena zanimiva čebula se lahko seje ponovno v septembru. To je zimski luk ali mlada čebula. Neizrazito oblikovane čebulice in sočni okusni listi so odlična zgodnja zelenjava, saj rastline prezimijo na prostem.
Od septembra pa vse do novembra sadimo čebulček sort ‘Radar’ in ‘Majski srebrnjak’. Sorti dobro prenašata mraz in sta zato primerni za jesensko sajenje. Mlada čebula je odlična majska zelenjava.

 

onion-3540502_1280

 

Jesenski česen

V jeseni je čas za sajenje jesenskega česna. Izberemo lepe in močne stroke, ki jih posadimo 2 do 3 cm globoko, med njimi pa naj bo 10 cm razmika. Jesenski česen bo dozorel hkrati s česnom, ki ga sadimo spomladi, vendar bo okusnejši in večji.

 

 

Jerneja Jošar

(Visited 220 times, 4 visits today)