LOGO_LUPA_web

Domača izdelava tople grede

oktober 6, 2018

Ker je jesen tukaj, je sedaj pravi čas za predpripravo tople grede, saj kopanje jame v zimskem času zaradi pomrznjene in mokre zemlje večinoma ni mogoče.

Topla greda, zaprta greda in še kakšno ime bi se našlo za ta zelo uporaben vrtnarski pripomoček. Če ste spretni, si lahko zaprto gredo izdelate sami. Potrebujete nekaj starih desk, stara okna in organski material.

V jeseni izkopljemo jamo globine 50 do 60 cm, širine do 150 cm in poljubne dolžine. Ob izkopavanju vrhnjo plast zemlje, ki ji pravimo tudi živica (20 cm), mečemo na posebni kup. Potrebovali jo bomo kasneje ob polnjenju jame.

Lesene deske zaščitimo z lanenim oljem ali stopljenim čebeljim voskom. Širina okvirja naj ne presega 150 cm, dolžino pa prilagodimo oknom, ki jih imamo na voljo. Steklen pokrov je lahko sestavljen tudi iz več oken. Gredo postavimo v smeri vzhod – zahod. Okvir je na zadnjem, severnem delu visok 30 cm, na sprednjem, južnem delu pa 15 cm. Ob vogalih ga utrdimo s količki. Odlično bo, če bomo gredo lahko prislonili na južno steno hiše.

Kako polnimo gredo?

Tako pripravljeno gredo napolnimo v februarju ali marcu. Začnemo z 10 cm debelo plastjo brinovih vej, ki bodo odgnale voluharja, ali pa v ta namen položimo na dno jame mrežo. Sledi plast koruznega ličkanja in slame, 10 cm naj bo debela. Vse skupaj prekrijemo s tanko plastjo listja, ki deluje kot izolator in preprečuje ohlajanje hlevskega gnoja. Nato namečemo svež topel hlevski gnoj. Sproti ga dobro potlačimo in hitro prekrijemo s pokrovom, da se ne izgublja toplota. Prek pokrova položimo stiroporne plošče, slamo, preprogo ali podobno. Po petih dneh na gnoj namečemo zemljo, ki smo jo spomladi dali na stran in kompostirali. Tega opravila se lotimo ob sončnem in toplem dnevu, kar se da hitro opravimo in gredo pokrijemo. Po petih dneh se tudi zemlja dovolj ogreje in začnemo lahko s prvo setvijo.

Greda tudi za shranjevanje

Tukaj si lahko vzgojimo prvi pridelek redkvic, kolerabice in solate, hkrati pa prostor uspešno uporabimo za vzgojo sadik. Prek dneva zračimo. Toplejši kot so dnevi, dalj časa puščamo pokrov odprt. Poleti v gredo posadimo rastline, ki imajo rade toploto. Sedaj pokrov več ni potreben. Predvsem bučkam, bučam in kumaram bo prostor z veliko količino gnojil in toplo zemljo več kot prijal.

Jeseni gredo izpraznimo in prostor uporabimo za shranjevanje korenovk in gomoljevk (korenje, peteršilj, pastinak, zelena, rdeča pesa, črna redkev, repa, koleraba). Gnoj, ki smo ga odstranili, kompostiramo, mu dodamo nekaj kremenčevega peska in naslednje leto ob polnjenju uporabimo kot vrhnjo plast komposta.
Jerneja Jošar, uni. dipl. ing. agronomije

(Visited 465 times, 13 visits today)