LOGO_LUPA_web

Čas je za sajenje česna

oktober 13, 2018

Gojenje česna je nezahtevno, zato ni razloga, da nekaj prostora na vrtu ne namenimo tudi njemu. S pravim izborom sort in pravilnim sajenjem boste s česnom preskrbljeni prek celega leta.

Sorte česna se razlikujejo med seboj po času sajenja (spomladanske in jesenske sorte), po barvi (bele, roza, nežno vijoličaste), po okusu in aromi, po številu strokov v glavici in pridelku. Na trgu je že veliko sort, naši avtohtoni sorti pa sta Ptujski spomladanski in Ptujski jesenski.

Tla in oskrba

Glede tal česen ni zahteven, le odcedna morajo biti. Pred sajenjem ne uporabljamo hlevskega gnoja. Česen sadimo le na tiste gredice, kjer smo s hlevskim gnojem gnojili leto ali še bolje dve leti poprej. Če so tla res zelo revna z organsko maso, gnojimo s kompostom. Na težkih ilovnatih tleh, ki so slabo odcedna, česen sadimo na dvignjene grede. Marsikje je dovolj že, če naredimo na gredi grebene, da voda laže odteče. V dolgih sušnih obdobjih, predvsem na začetku rasti, redno zalivamo. Kasneje česen ne potrebuje veliko vode. Včasih se prek zime zgodi, da mraz privzdigne zemljo in z njo stroke. Previdno jih pritisnite nazaj v zemljo.

Sajenje

Za sajenje sicer lahko uporabimo tudi stroke iz lastnega pridelka, vendar izberemo samo zdrave, nepoškodovane in velike stroke. Z nakupom semenskega česna se v marsikaterem primeru izognemo prenašanju bolezni in škodljivcev.
Česen sadimo v dveh obdobjih, spomladanske sorte marca ter jesenske sorte oktobra in novembra, na Primorskem še decembra. Najbolje je, če tudi spomladanske sorte posadimo jeseni. Neugodne vremenske razmere v jeseni nas včasih prisilijo v to, da sajenje spomladanskih sort vseeno prestavimo na zgodnjo pomlad.
Glavice česna previdno razdelimo na stroke. Za glavno sajenje uporabimo samo največje in nepoškodovane stroke. Sadimo jih s širšim, ploščatim delom obrnjenim navzdol, zgornji del stroka naj moli iz zemlje. Med njimi pustimo 10 – 12 cm razmika. Drobnih strokov nikar ne zavrzite, posadite jih bolj na gosto in spomladi boste lahko pobirali mlade zelene rastline, ki še niso oblikovale strokov.

 

česen_1

 

Česen prek celega leta

Z doma pridelanim česnom smo lahko preskrbljeni prek celega leta. Spomladi pobiramo za sprotno uporabo mlade rastline česna, ki še nimajo izoblikovanih strokov. Uporabimo celo rastlino. V ta namen smo jeseni posadili drobnejše stroke jesenskih ali spomladanskih sort česna. Poleti pobiramo jeseni posajene zgodnje sorte jesenskega česna. Jeseni že lahko uživamo suhe stroke jesenskih sort česna, ki smo jih pobrali in posušili. Te sorte se lahko v hladnem in temnem prostoru ohranijo do decembra. Kasneje uporabljamo spomladanske sorte, ki imajo boljše sposobnosti skladiščenja.
Jerneja Jošar, uni. dipl. inž. agronomije

(Visited 409 times, 6 visits today)