LOGO_LUPA_web

5 trikov za pranje perila

junij 2, 2018

Kako do čistega, sveže dišečega perila? Kako odstraniti madeže in ohraniti tkanino? Preberite nekaj manj znanih a učinkovitih nasvetov, ki nam pomagajo pri pranju perila.

1. Količina perila

Čeprav pralni stroj lahko sprejme kar veliko količino umazanega perila, je najbolj idealno če zapolnimo 80 % njegove kapacitete. Če damo vanj preveč perila, se to ne bo dobro opralo, če pa premalo, se naša oblačila med pranjem lahko poškodujejo.

2. Temperatura vode

40 – 60 ºC naj bi bila najboljša temperatura, da perilo dezifenciramo in odstranimo umazanijo. Pranje v hladni vodi ne uniči bakterij in pršic na posteljninah in brisačah, medtem ko lahko vroča voda poškoduje tkanino.

3. Pralna sredstva

Pralni prašek se v tkanini nabira in oblačila sčasoma postanejo toge in trše. Da bi se temu izognili, lahko uporabimo alkoholni kis. Približno polovico decilitra alkoholnega kisa dodamo k pranju, ki poskrbi, da naše perilo ostane mehko in odstrani ostanke praška.

washing-machine-380834_1920_web

4. Odstranjevanje madežev

  • Oljni madež: Za odstranjevanje svežih oljnih madežev nanje posujemo sladkor ali sol, nato oblačila preprosto operemo.
  • Paradižnikova mezga: Madeže paradižnikove mezge in omake lahko enostavno odstranimo z nekaj kapljicami WD-40. Nakapamo jih na madež, pustimo 5 – 10 minut nato oblačilo operemo v hladni vodi.
  • Potni madeži: Bela oblačila s potnimi madeži najprej operemo v predpranju z navadnim praškom, nato pa zaženemo še cikel pranja z belilom. Madeži bodo izginili.
  • Madeži vina ali kave: Oblačila s kavnim ali vinskim madežem za eno uro namočimo v vodo s soljo. Uporabimo mešanico 1 čajne žličke soli na liter vode. Nato oblačila operemo v stroju.
  • Rumeni madeži in neprijeten vonj: Neprijetnega vonja in rumenih madežev na oblačilih se znebimo s sodo bikarbono. Polovico merice sode bikarbone dodamo pralnemu prašku in oblačila operemo v vroči vodi.

5. Sušenje

Strokovnjaki priporočajo sušenje oblačil na prostem na sončni svetlobi. Če pa morate uporabiti sušilec, vanj postavite teniško žogo. Tako bodo brisače postale mehke in puhaste.

Vir: Bright Side

(Visited 224 times, 9 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.