LOGO_LUPA_web

Doma narejeno provansalsko milo

januar 19, 2014

Deževni januarski dnevi so kot nalašč za izdelavo dišečega provansalskega mila. Izdelava domačega mila je pravzprav izredno preprosta in enostavna. Ker vemo, da konvencionalna mila velikokrat vsebujejo (pre)več sestavin, ki naši koži niso prijazne, si lahko milo izdelamo sami in tako bomo zagotovo vedeli, da uporabljamo naravni izdelek, ki bo našo kožo ohranjal zdravo.

Mila se običajno izdelujejo po hladnem postopku, pri katerem uporabimo lužni kamen, s katerim naredimo milno osnovo. Ker je za izdelavo takšnega mila potrebno nekaj znanja, je Maja Vodan pripravila bolj enostaven način, pri katerem uporabimo že narejeno milno osnovo.

Sestavine:
– rastlinsko milno osnovo
– eterično olje sivke
– posušene sivkine cvetove
– rastlinsko naravno barvilo
– kalup za vlivanje mila

Priprava:
V manjšo posodo iz domače kuhinje položimo 100 g rastlinske milne osnove. Na malem ognju pustimo kuhati toliko časa, da se popolnoma stali (3 min). Med tem pripravimo eterično olje ter barvilo. Ko je naša milna osnova staljena, najprej primešamo 1 malo žličko barvila (če želimo večjo intenzivnost barve, ga dodamo več) in dobro premešamo. Nato dodamo 6 kapljic eteričnega olja sivke ter v milno osnovo primešamo posušene sivkine cvetove (malo žličko). Zopet dobro premešamo in nato nalijemo v izbrani kalup. Po želji na koncu posujemo s cvetovi sivke. Milo se bo strdilo v nekaj urah.
Čas priprave: 15 min
100 g milne osnove zadostuje za izdelavo 1 mila.

Več o izdelavi ter sestavinah piše Maja Vodan na www.ljubimnaravno.com.

(Visited 124 times, 1 visits today)