LOGO_LUPA_web

November je mesec veganstva: enostaven veganski izziv

oktober 30, 2016
Slovensko vegansko društvo vabi k enomesečnemu veganskemu prehranjevanju, saj, kot pravijo, z veganstvom lahko izboljšamo svoje zdravje in počutje, prihranimo trpljenje in življenje mnogih živali ter zmanjšamo svoj ekološki odtis na Zemlji.
Foto: vegan.si
Foto: vegan.si

“Sprejetje veganskega izziva pomeni, da se boste prehranjevali samo z rastlinsko prehrano brez kakršnihkoli živalskih produktov, kot so meso, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca in med, ter brez ostalih sestavin živalskega izvora, npr. želatine,” pravijo na društvu.

Priporočajo, da tudi na drugih področjih življenja začnemo uporabljati izdelke, katerih pridobivanje ne povzroča trpljenja živalim (izdelki za osebno nego, kozmetični, modni in gospodinjski izdelki).
Slovensko vegansko društvo zagotavlja podporo pri izzivu, kot na primer brezplačen spletni program z vsakodnevnimi informativnimi maili z nasveti, napotki in odgovori na najpogostejša vprašanja, 30-dnevni jedilnik, literaturo in nasvete, pomoč mentorja …
Svetujejo tudi glede sestave jedilnika, vsak glavni obrok naj bo sestavljen tako, da vanj vključimo naslednje sestavine:
  • Zelena zelenjava, najbolje sveža, npr. brokoli, blitva, stročji fižol, grah (lahko tudi iz zamrzovalnika), špinača, bučke, zelena, itd. Količina: najmanj ena skodelica na osebo.
  • Rdeča/oranžna/rumena zelenjava, najbolje sveža, npr. korenje, buče (tudi rumene), koruza, paradižnik, sladki krompir, itd. Količina: najmanj ena skodelica na osebo. Opomba: Vnos zelenjave lahko povečate tudi z uživanjem solate ob glavni jedi.
  • Vir rastlinskih beljakovin, kot so stročnice (fižol, leča, čičerika), sojini izdelki, oreščki/semena ali občasno hrana s predelanimi rastlinskimi beljakovinami, npr. mesni nadomestki. Količina: 1 skodelica kuhanih stročnic ali 100 g ekološkega tofuja/tempeha ali en vege burger ali 1–2 veganski klobasi.
  • Vir kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so krompir, riž, testenine/rezanci, kuskus, kruh, itd. Količina: odvisno, kako lačni ste in koliko ste fizično aktivni. Za neaktivne ljudi zadostuje že ena skodelica riža, medtem ko lahko bolj aktivna oseba poje dve skodelici ali več.
(Visited 13 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

worried-girl-413690_960_720
Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

...  skupščina ZN, ki je 25. november razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ...

coffee-1974841_960_720
Mednarodni dan kave: obeležujemo že tretjič

Mednarodni dan kave se je prvič praznoval 1. oktobra 2015 v okviru razstave Expo 2015 v Milanu, organizirala pa ga je Mednarodna organizacija za kavo ...

addict-2713620_640
Mednarodni dan proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami

Letošnji mednarodni dan proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami poteka pod sloganom »Prisluhnimo otrokom in mladostnikom – prvi korak k ...

ris
Danes prvi mednarodni dan risov

Danes na pobudo mednarodnega projekta Interreg-3Lynx prvič obeležujemo mednarodni dan risov, največjih divjih mačk v Evropi. Njihova populacija se ...