Kranjska Gora (Foto: Alan Kosmač, Sidarta d.o.o., www.slovenia.info)

Vsakodnevni sprehod v naravi: 18 pozitivnih učinkov na zdravje

oktober 14, 2018

Vsi vemo, da je vsakodnevno gibanje pomemben del zdravega načina življenja. Strokovnjaki priporočajo vsaj 30 min hoje dnevno, če je ta v naravi, bodo učinki na zdravje še toliko večji.

Kakšne konkretne učinke pa nam prinaša vsakodnevni sprehod?

 1. Poveča kreativnost: študija iz 2012 je pokazala, da je bila skupina pohodnikov po štirih dneh hoje 50 % bolj kreativna.
 2. Vitamin D: 30 min na soncu zadošča dnevni potrebi po vitaminu D.
 3. Bolj zdravo staranje: raziskave so v 12 letih odkrile, da imajo ljudje, ki so veliko zunaj, manj težav, povezanih s staranjem v primerjavi s tistimi, ki so večino časa notri.
 4. Več volje za gibanje – v naravi se zdi vadba lažja, zaradi česar nas to motivira k še več gibanja..
 5. Izboljša spomin: dokazano je, da zmerna aktivnost, ki jo prakticiramo vsak dan pol leta, vpliva na spremembe v možganih tako, da se izboljša spomin.
 6. Izboljša spanec – že 20-minutni sprehod poveča tvorbo serotonina in drugih hormonov, ki pomagajo, da bolje spimo.
 7. Razpolovi možnosti obolenja za Alzheimerjevo boleznijo (pomagata tudi vrtnarjenje in ples) in poveča motoričnost pri obolelih s Parkinsonovo boleznijo.
 8. Okrepi imunski sistem – po neki raziskavi že 20 min hoje na dan zmanjša možnosti, da v sezoni zbolimo za prehladom ali gripo za 43%. Če že zbolimo, pa virozna obolenja laže in hitreje prebolimo.
 9. Zmanjša incidenco raka na debelem črevesju za 40% – študije ugotavljajo, da je najbolje iti na sprehod po jedi, saj hoja stimulira prebavo, s tem pa se hitreje presnavlja tudi glukoza. Sprehod po kosilu tudi zmanjša napihnjenost.
 10. Vzdrževanje zdrave teže – 150 kalorij je energetska vrednost 30-minutnega hitrega sprehoda. Poleg tega hoja zmanjšuje željo po sladkem.
 11. Zmanjšuje negativnost – če želimo na svet gledati bolj pozitivno, je najlažji način, da to dosežemo, prav sprehod v zelenem okolju.
 12. Občutek sreče in navdih – če potrebujemo navdih ali se želimo počutiti bolje, je že stoletja dolgo znano, da lahko pridemo do obojega v naravi.
 13. Zmanjša bolečine v hrbtenici – s hojo se v telesu sproščajo endorfini, ki so naše naravno protibolečinsko sredstvo. Hkrati s tem je hoja odlično zdravilo za vse, ki jih boli hrbet zaradi predolgih ur sedenja.
 14. Pomaga proti depresiji – avstralska študije je dognala, da že samo redna hoja pomaga v boju z depresijo, če pa hodimo v naravi, je ta pomoč še večja. Znanstveniki s Stanforda so prepričani, da so ugotovili, zakaj čas v naravi deluje antidepresivno in antianksiozno – menijo, da z barve narave, kot sta zelena in modra spremenita valovanje možganov tako, da občutimo veselje, hkrati pa se nehamo ubadati s stvarmi, zaradi katerih smo potrti ali zaskrbljeni.
 15. Zdravi sklepi – ko hodimo, kri kroži tudi v sklepih – in jih tako ponovno gradi, na mikroskopski ravni.
 16. Hoja je vadba za celo telo – pri hoji uporabljamo prav vse mišice, ne le noge. Pomembna pa je pravilna drža med hojo.
 17. Zmanajša možnost srčnožilnih bolezni za 60% – kot vsaka vadba.
 18. Zmanjšuje utrujenost – velikokrat ne moremo na sprehod, ker smo preutrujeni, ampak raziskave dokazujejo, da sprehod pomaga – po njem smo bolj sveži in lažje zaspimo, na dolgi rok tako zmanjšamo utrujenost.

Vir: themindunleashed.com

 

(Visited 153 times, 3 visits today)

Preberite tudi:

modri-ponedeljek
Modri ponedeljek – najbolj depresiven dan v letu

...  žalost lahko svoje razpoloženje še vedno izboljšate s sprehodom v naravi in si privoščite dobro zdravo kosilo. Ne pustite, da so hladno ...

kombuca-3
Vse o kombuči – »eliksirju življenja«

O kombuči v zadnjem desetletju slišimo vedno več. Morda ste jo celo že poizkusili? Pa veste kaj to pravzaprav sploh je in za kaj vse je koristna?  ...

10-korakov-do-srece
10 preprostih korakov, da bomo bolj srečni in pozitivni

...  in telesne dejavnosti. Redna vadba, odhod v telovadnico, sprehod ali le preprosta igra z otroci vedno izboljšajo razpoloženje. Če ...

marc-schafer-1099171-unsplash
Izpustimo – česar ne moremo kontrolirati

...  svoj čas posvetimo nečemu, kar nas bogati. Pojdimo na sprehod, privoščimo si dremež, igrajmo se z otroki. Ko se bomo naučili ...