Topli napitki za boljši spanec

november 24, 2018

Borba, da zvečer zaspite, nočno vstajanje in gledanje na uro so znaki običajne nespečnosti. Nespečnost je pogost problem, ki negativno vpliva na naše razpoloženje, zdravje in nam včasih uniči celoten dan. Obstaja več razlogov zakaj nas muči nespečnost. Stres, anksioznost, čustva, zdravila ali nelagodna posteljnina so le nekateri dejavniki.

A na srečo obstajajo naravne pijače, ki nam lahko pomagajo pri boljšem spancu.

Mandljevo mleko in chia semena

almonds-3636559_640

Serotonin je pomemben pobudnik spanja. Sinteza serotonina centralnega živčnega sistema pa je odvisna od razpoložljivosti triptofana. Mandljevo mleko ima visoko vsebnost triptofana, kot tudi drugih hranil, ki pomagajo pri spancu. Eden izmed teh je tudi magnezij.

Chia semena so nedavno postala eno od superživil in tudi te imajo visoko vsebnost triptofana, ki izboljšuje spanec. Prav tako so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, ki so koristne pri spodbujanju spanca. Spijmo kozarec mandljevega mleka z žlico chia semen, preden se odpravimo v posteljo.

Mleko, med in muškatni orešček

honey-1970570_640

To zdravilo za nespečnost so uporabljali že naši dedki in babice in je primerno tudi za otroke. Mleko vsebuje velike količine aminokislinskega triptofana, ki pomaga pri spanju in ima pomirjujoč učinek na živce. Dodatek medu in muškatnega oreščka pa še dodatno poveča spalno moč te pijače.

Kamilični sivkin čaj

chamomile-829487

Znano je, da kamilica in sivka sprostita in pomirita čute in um. Kamilične in sivkine cvetove prelijte z vročo vodo, da se voda napije cvetnih sokov. Nato čaj precedite in ga spijete pred spanjem.

Rožičevo mleko

Foto: mnn
Foto: mnn

Rožič je plod zimzelenega drevesa rožičevca, ki raste v sredozemlju. Je zdrava alternativa kakavu, saj ima sladek karamelno-čokoladen okus. V presnem stanju je njegova tekstura mehka in lepljiva, podobna karameli, a pri nas je veliko bolj poznana rožičeva moka. Rožič ima visoko vsebnost vitamina B, ki je potreben za dober spanec. Pomaga pri uravnavanju ciklusa spanja in izboljšanju ravni serotonina v telesu. Malo rožičeve moke vmešajte v kozarec toplega mleka ali vode. Pijte jo počasi pred spanjem za dober spanec.

(Visited 401 times, 2 visits today)

Preberite tudi:

10-korakov-do-srece
10 preprostih korakov, da bomo bolj srečni in pozitivni

...  razmišljanje vodita do bolj kakovostnega življenja in boljših medsebojnih odnosov. Srečnejši ljudje ponavadi tudi bolje ...

marc-schafer-1099171-unsplash
Izpustimo – česar ne moremo kontrolirati

Resnica je taka, da lahko v življenju kontroliramo zelo malo stvari. In glede tistih, na katere nimamo vpliva, se res nima smisla obremenjevati. La ...

a-l-l-e-f-v-i-n-i-c-i-u-s-180699-unsplash
13 preprostih nasvetov za srečo

''Sreča obstaja, pa je ni mogoče najti. Gre za stanje duha in to je najboljša možna oblika, saj obstaja neodvisno od življenjskih okoliščin,''  ...

Brez naslova
Se je spomnite?

Kdo se spomni te reklame? Menite, da se je pri nas od takrat veliko spremenilo? Ali je Slovenija zdaj še čudovitejša, kot je bila?   < ...