LOGO_LUPA_web

Najboljša vadba proti staranju ni plavanje, ampak ples

januar 9, 2018

Vsi vemo, kako pomembna je redna vadba – tako za telo kot tudi za um in dušo. Gibanje je vsesplošno sprejeto kot zdravo početje. A katera vadba je najboljša?

Dejstvo je, da je to odvisno od vsakega posameznika – glede na zdravje pa tudi počutje velja, da nam bolj koristi vadba, ki jo opravljamo z veseljem.

Dolgo časa je veljalo, da je najpopolnejša oblika vadbe plavanje, saj pri plavanju deluje celo telo. Vendar pa ni dostopna vsem – sploh ne celo leto, marsikdo pa tudi ne plava pravilno.

V nedavni študiji, objavljeni v Mejniki v človeški nevroznanosti, so pokazai, da je najbolj učinkovita vadba za upočasnjevanje staranja ples. Starejši, ki so redno plesali, so v raziskavi uspešno zmanjšali znake staranja možganov.

Najboljše pri plesu je, da ni napačne oblike plesanja

Vsi poznamo rek ‘Pleši, kot da te nihče ne gleda,’ predvsem kot metaforo za način življenja. Pomeni pa tudi dobesedno – vseeno je, kako plešemo – tudi narobe je prav! S plesom se lahko sprostimo ali pa plešemo namesto intenzivne kardio vadbe, izboljšamo ravnotežje in okrepimo celo telo. Poleg tega lahko plešemo kjerkoli.

Ples izboljšuje spomin

V raziskavi so ugotovili tudi, da je plesanje edina vadba, ki na naše zdravje učinkuje trajno.  Poleg tega pa izboljšuje spomin – starejši udeležnci raziskave, ki so se morali naučiti serijo različnih plesov, so se zelo izkazali. Pri plesu gre, kot pojasnjujejo raziskovalci, za dvojni spomin – poleg kognitivnega tudi za mišičnega. Telo se nauči pričakovati in povezovati plesne korake, kar pomaga kognitivnemu spominu med plesanjem.

Ko so rezultate primerjali z drugimi atletskimi vadbami, so ugotovili, da imajo plesalci boljši spomin.

Glasba je univerzalni jezik

Še ena dobra plat plesa je, da ob njem poslušamo glasbo, ki deluje sproščujoče. Ples je bil od nekdaj del ritualov, religij, ceremonij. Je naravna in preprosta oblika gibanja, za katero ne potrebujemo nobenih pripomočkov. Plešemo lahko celo ob kuhanju nedeljske juhe!

“Gibanje na splošno izboljšuje življenje, izboljšuje spomin in počutje na dnevni ravni, a ples je edina oblika vadbe, ki nam da občutek, da smo živi!” so še poudarili v raziskavi.

Vir: hackspirit.com

(Visited 329 times, 5 visits today)

Preberite tudi:

Foto: bbci.co.uk
Milijon otrok se je zbralo in meditiralo za mir na svetu

Vsako leto se na Tajskem zbere milijon otrok iz 7000 šol iz Tajske in sveta, da se udeležijo programa meditacije za mir na svetu. Projekt V stars ...

meditacija
Z meditacijo lahko spremenimo strukturo možganov

Sara Lazar, nevroznanstvenica iz Massachusetts General Hospital in Harvard Medical School, je ena prvih, ki je raziskovala povezavo med meditacijo, č ...

10-korakov-do-srece
10 preprostih korakov, da bomo bolj srečni in pozitivni

...  tudi bolje skrbijo zase in svoje navade, kot je telovadba in spanje. Strokovnjake smo prosili za najboljše nasvete, ki nam ...

marc-schafer-1099171-unsplash
Izpustimo – česar ne moremo kontrolirati

Resnica je taka, da lahko v življenju kontroliramo zelo malo stvari. In glede tistih, na katere nimamo vpliva, se res nima smisla obremenjevati. La ...