Najboljša vadba proti staranju ni plavanje, ampak ples

Vsi vemo, kako pomembna je redna vadba – tako za telo kot tudi za um in dušo. Gibanje je vsesplošno sprejeto kot zdravo početje. A katera vadba je najboljša?

Dejstvo je, da je to odvisno od vsakega posameznika – glede na zdravje pa tudi počutje velja, da nam bolj koristi vadba, ki jo opravljamo z veseljem.

Dolgo časa je veljalo, da je najpopolnejša oblika vadbe plavanje, saj pri plavanju deluje celo telo. Vendar pa ni dostopna vsem – sploh ne celo leto, marsikdo pa tudi ne plava pravilno.

V nedavni študiji, objavljeni v Mejniki v človeški nevroznanosti, so pokazai, da je najbolj učinkovita vadba za upočasnjevanje staranja ples. Starejši, ki so redno plesali, so v raziskavi uspešno zmanjšali znake staranja možganov.

Najboljše pri plesu je, da ni napačne oblike plesanja

Vsi poznamo rek ‘Pleši, kot da te nihče ne gleda,’ predvsem kot metaforo za način življenja. Pomeni pa tudi dobesedno – vseeno je, kako plešemo – tudi narobe je prav! S plesom se lahko sprostimo ali pa plešemo namesto intenzivne kardio vadbe, izboljšamo ravnotežje in okrepimo celo telo. Poleg tega lahko plešemo kjerkoli.

Ples izboljšuje spomin

V raziskavi so ugotovili tudi, da je plesanje edina vadba, ki na naše zdravje učinkuje trajno.  Poleg tega pa izboljšuje spomin – starejši udeležnci raziskave, ki so se morali naučiti serijo različnih plesov, so se zelo izkazali. Pri plesu gre, kot pojasnjujejo raziskovalci, za dvojni spomin – poleg kognitivnega tudi za mišičnega. Telo se nauči pričakovati in povezovati plesne korake, kar pomaga kognitivnemu spominu med plesanjem.

Ko so rezultate primerjali z drugimi atletskimi vadbami, so ugotovili, da imajo plesalci boljši spomin.

Glasba je univerzalni jezik

Še ena dobra plat plesa je, da ob njem poslušamo glasbo, ki deluje sproščujoče. Ples je bil od nekdaj del ritualov, religij, ceremonij. Je naravna in preprosta oblika gibanja, za katero ne potrebujemo nobenih pripomočkov. Plešemo lahko celo ob kuhanju nedeljske juhe!

“Gibanje na splošno izboljšuje življenje, izboljšuje spomin in počutje na dnevni ravni, a ples je edina oblika vadbe, ki nam da občutek, da smo živi!” so še poudarili v raziskavi.

Vir: hackspirit.com

Preberite tudi:

5 namigov za lepši ponedeljek

So tudi vam ponedeljki mnogo bolj grozni, kot katerikoli drugi dan v tednu? Vam že v nedeljo zvečer misli uhajajo k delovnemu dnevu? Nekaj nasvetov, ...

Kranjska Gora (Foto: Alan Kosmač, Sidarta d.o.o., www.slovenia.info)
Vsakodnevni sprehod v naravi: 18 pozitivnih učinkov na zdravje

...  časa notri. Več volje za gibanje - v naravi se zdi vadba lažja, zaradi česar nas to motivira k še več gibanja.. ...

Autumn always comes
Ta jesen nagajiva že svoje znanilce razkriva

Prve znanilce jeseni, poleg nenadnega mraza, že lahko opazimo v naravi. Jutra skrivnostno ovijajo naravo v meglice. Ob sprehodu skozi gozd in travnik ...

spanje
Dober spanec za zdrav vsakdan

Smeh je pol zdravja, za druga polovico pa bi mirno lahko rekli, da je to kakovosten spanec. Med spanjem potekajo številni procesi – spanje obnavlja ...