5-minutni ritual, ki vam bo pomagal zaspati

Ko se zvečer uležete v posteljo, vam misli začnejo uhajati na dogodke, ki so se vam zgodili čez dan in na opravke, ki vas čakajo že za jutri. Kako bi sploh lahko zaspali, če razmišljamo, da moramo naslednji dan plačati račun za telefon, ker smo nanj danes čisto pozabili? Ali, da moramo po službi skočiti v knjižnico, saj jutri poteče rok za vrnitev izposojenih knjig? In nas ob vsem skupaj skrbi, da bomo do naslednjega dne že zopet pozabili?

Čisto naravno je, da, ko zvečer končno umirimo svoje misli, te začnejo skakati sem ter tja in razmišljajo še o zadnjih podrobnostih, da uspešno zaključimo ta dan in se pripravimo na novega. A vse to nam otežuje spanec in nam preprečuje, da bi zaspali. Znanstveniki so se zato lotili raziskovanja in odkrili, kako si lahko pomagamo ter takšne misli utišamo.

Raziskovalci Univerze Baylor so raziskovali, kako lahko različni načini pisanja dnevnika vplivajo na kakovost spanca. Preučili so 57 mladih prostovoljcev, ki so pred spanjem delali različne zapiske. Nekaj od njih jih je pred spanjem naredilo seznam opravkov, ki jih čakajo naslednji dan, ostali pa so zapisali, kaj vse jim je tisti dan uspešno uspelo opraviti. Prostovoljci so spali v laboratoriju, kjer so raziskovalci lahko merili njihovo gibanje oči in možganske valove.

Rezultati so potrdili, da vsako pisanje pred spanjem na človeka ne vpliva enako. Tisti, ki so pred spanjem sestavili seznam za naslednji dan, so uspeli zaspati devet minut hitreje od tistih, ki so pisali o preteklih dogodkih. Tudi kakovost seznamov je bila pomembna; več nalog je bilo in bolj specifičen je bil seznam, hitreje so prostovoljci zaspali. Na drugi strani so tisti, ki so zapisali dolge sezname dosežkov, potrebovali več časa, da zaspijo kot tisti, ki so mislili na manj preteklih dejavnosti.

Študija je tako pokazala, da lahko s kratkim seznamom nalog, ki jih morate opraviti naslednji dan, hitreje in bolje zaspite. Z zapisovanjem možgane prepričate in pomirite, da ne boste pozabili na kakšen opravek in ti se tako lažje sprostijo. Devet minut spanca se morda res ne sliši veliko, a devet minut spanca več prav vsak dan, lahko naredi veliko razliko, pravijo raziskovalci.

Zato si danes zvečer vzemimo pet minut, da zapišemo naloge za naslednji dan, se sprostimo in hitreje zaspimo. Lahko noč in sladke sanje!

Preberite tudi:

kako upočasniti življenje
6 načinov, kako upočasniti življenje

Vse več ljudi opaža, da ne le hitimo, ampak prav drvimo skozi dneve. Redkokdaj imamo 'čas zase' in že če se zgodi, da se nam kdaj nikamor ne mudi ...

nasveti za življenje
45 življenjskih lekcij, ki jih je napisal 90-letnik

Starejši imajo največkrat bolj celovit pogled na življenje, kot tisti na začetku ali sredini poti ... Z njihove perspektive je življenje videti m ...

relax-1903067_640
10 koristi bosonogega sprehoda

Hoji brez obutve - ko se tal dotikamo z golimi stopali, pravijo tudi 'ozemljitev'. Hoja z bosimi nogami, posebej, kadar hodimo po zemlji, naj bi nas n ...

aloe-vera_naslovna
8 sobnih rastlin – glede na vašo osebnost

Dodajanje rastlin v vaš dom lahko prinese novo pozitivno energijo, še posebno če izberete takšne, ki so pisane tudi na vašo osebnost. Hišne ras ...