LOGO_LUPA_web

13 preprostih nasvetov za srečo

januar 13, 2019

”Sreča obstaja, pa je ni mogoče najti. Gre za stanje duha in to je najboljša možna oblika, saj obstaja neodvisno od življenjskih okoliščin,” je zapisala Jaeda DeWalt.

Nekdo se z napisanim strinja, drugi ne, toda bistvo je, da si vsakdo v vsakem dnevu lahko pričara vsaj nekaj malega veselja in sreče.

Obstaja nekaj preprostih in brezplačnih tehnik, s katerimi lahko osvetlimo vsako situacijo. Nekaj načinov za to:

1. Stik z ljubljeno osebo

Četudi je le ‘smejko’ prek sporočila na telefonu, raziskave kažejo, da v težkih trenutkih najbolj pomaga in osvetli situacijo stik z nekom, ki nam je blizu in katerega energijo v tistem trenutku potrebujemo.

2. Zapišite eno stvar, za katero ste hvaležni

Hvaležnost in sreča sta izjemno povezani in redno pisanje misli o tem, za kaj smo v življenju hvaležni, pozitivno vpliva na počutje. Pa četudi gre le za malenkost, kot je prijeten zajtrk. Bistvo je v tem, da se osredotočamo tudi ali predvsem na lepe stvari v življenju in ne le na tiste manj lepe.

3. Začnite dan z zdravim zajtrkom

Psihologi pravijo, da ima tisto, kar naredimo najprej zjutraj, velik vpliv na celoten dan. Zato je pomembno, da dan pričnemo z zdravim zajtrkom, ki nam bo dal energijo, sadje in zelenjava pa tudi sicer pozitivno vplivata na počutje.

4. Dovolite si biti jezni ali žalostni

Tako kot je pomembno da stvari, na katere nimamo vpliva, spustimo in se z njimi ne obremenjujemo preveč, je pomembno tudi, da smo jezni ali žalostni, kot se tako počutimo in ko to potrebujemo. Poleg tega pa je jok zelo terapevtski in po njem se človek počuti bolje.

5. Znebite se slabih misli

Če vas stalno prešinjajo grde, slabe, negativne in temačne misli se jih preprosto – znebite. Lažje reči, kot storiti, kajne. Vendar vaja dela mojstra. Vse tovrstne ‘toksične’ misli zapišemo na papir in tega vržemo v smeti. Sliši se čudaško in smešno, toda nič nas ne stane, če preizkusimo, ni tako?

6. Svež zrak

Telo potrebuje kisik in ko pridejo težki trenutki, je svež zrak najmanj, kar lahko naredimo. Čeprav le deset minut med službeno malico – telo nam bo hvaležno in v pisarno se bomo vrnili bolj pozitivni.

7. Post od družbenih medijev

Saj ni skrivnost, da so družbeni mediji malce toksični. In zagotovo lahko svoje počutje le izboljšamo, če se za nekaj časa ‘izklopimo’ od vsega, česar ne potrebujemo nujno. In nujno ne potrebujemo na primer fotografije, kaj je naš bivši sošolec jedel za zajtrk ali koliko kilometrov je odtekel.

8. Poslušajte najljubšo glasbo

Celo dojenčke razvedri dobra glasba, če ob njej lahko še malo zamigamo, je sprostitev zagotovljena.

9. Bodite aktivni

Bodite aktivni, pa čeprav je to zadnja stvar, ki si jo tisti trenutek želite. Fizična aktivnost ima neverjetno moč za izboljševanje volje. Poznate koga, ki bi bil po telovadbi slabše volje kot pred njo?

10. Cenite svoj čas

Cenite svoj čas in če vidite, da ne gre, brez slabe vesti recite ”ne”. Vas čas je prav toliko vreden kot čas kogarkoli drugega, zato ga cenite.

11. Definirajte kaj vam pomeni ”čas zame” in ga prakticirajte

Naj bo dobra knjiga, obrazna maska, savna, film – za tisto, kar vas razvedri, si je vredno vzeti čas. Pa čeprav ostane posoda v pralnem stroju in ostanejo oblačila nezlikana.

12. Bodite prijazni do drugih

Nasmeh neznancu, pridržanje vrat, pomoč pri nošnji nakupovalne vrečke – vse to šteje in vas, ki dajete, bogati ter izboljšuje počutje.

13. Bodite prijazni do sebe

Sprejmite se takšnega, kot ste in utišajte glas v vaši glavi, ne dajajte mu pozornosti, pa bo utihnil. Pri tem lahko pomagajo številne kognitivne tehnike.

(Visited 281 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

pisarniška miza 4
Ta miza je vse, kar potrebujete v pisarni!

Še nekaj dni in čaka nas premik ure, od prvega aprila bomo tako morali vstajati uro prej, v pisarnah pa bo več zehanja in kakšna kava več ... Kaj ...

žensko druženje
Žensko druženje vsaj 2x na teden!

Ženske naj bi se s prijateljicami družile vsaj dvakrat na teden, pravi nova raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Oksfordu, saj naj bi to dobro ...

Foto: bbci.co.uk
Milijon otrok se je zbralo in meditiralo za mir na svetu

Vsako leto se na Tajskem zbere milijon otrok iz 7000 šol iz Tajske in sveta, da se udeležijo programa meditacije za mir na svetu. Projekt V stars ...

meditacija
Z meditacijo lahko spremenimo strukturo možganov

Sara Lazar, nevroznanstvenica iz Massachusetts General Hospital in Harvard Medical School, je ena prvih, ki je raziskovala povezavo med meditacijo, č ...