Slovenski športni plezalci prvi med najboljšimi

april 10, 2018
Foto: Urban Urbanc/Sportida

Športno plezanje je iz sezone v sezono bliže olimpijadi – prvo olimpijsko baklo prižge že na letošnjih mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu, medtem ko bodo člani olimpijsko premiero doživeli leta 2020 v Tokiu, v letošnji sezoni pa bo v središču pozornosti svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku. Slovenska članska in mladinska reprezentanca v športnem plezanju ter slovenska paraplezalna reprezentanca so včeraj v Plezalnem centru Ljubljana predstavile svoje izbrane vrste v letošnji sezoni, prihajajoče tekme in cilje.

Športno plezanje uteleša temeljne vrednote olimpijskega gibanja – je razburljivo, zdravo, cenovno dostopno in razširjeno na vseh celinah, med različnimi generacijami in obema spoloma. Ni zgolj tekmovalna ali rekreativna disciplina, ampak pomeni način življenja, s poudarkom na visokih etičnih standardih in temelji na človeškem zaupanju.

40 let športnega plezanja v Sloveniji

“Letos mineva 40 let od začetka razvoja športnega plezanja v Sloveniji. V začetku so se s to obliko plezanja težkih smeri ukvarjali alpinisti, sčasoma pa se je športno plezanje razvilo v samostojno športno panogo z razvejanim mednarodnim tekmovalnim sistemom, v katerem so slovenske tekmovalke in tekmovalci že vrsto let med najboljšimi. Uvrstitev na prihodnje olimpijske igre je še povečala prepoznavnost in razširjenost športnega plezanja, je pa to prineslo tudi veliko dodatnih obveznosti. Zato smo veseli, da danes s Prvo osebno zavarovalnico vzpostavljamo navezo za triletno generalno sponzorstvo reprezentanc v športnem plezanju, za katerega verjamem, da bo za obe strani koristno in uspešno,” je po podpisu pogodbe povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Prva na svetu: slovenska reprezentanca

Že dve leti prva na svetu v pokalu narodov v težavnosti je slovenska reprezentanca v športnem plezanju, ki jo v tej sezoni sestavljajo športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Jernej Kruder, Anže Peharc, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik.

Letošnjo izbrano vrsto je predstavil selektor Gorazd Hren in razgrnil cilje: “Glavni cilj sezone je zagotovo svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Innsbrucku. Ciljamo visoko v posameznih disciplinah, ne bi pa posebej izpostavljal posameznikov, vemo, kdo so glavni akterji, upamo pa tudi na kakšno presenečenje. Na samem prvenstvu bi rad, da se poleg ‘bojev’ v posameznih disciplinah preizkusimo tudi v kombinaciji, ki bo nekakšen test za prvenstvo naslednje leto, ki bo hkrati štelo za kvalifikacije olimpijskih iger.”

 

Vir: PZS

(Visited 48 times, 1 visits today)