LOGO_LUPA_web

V okviru diplome izumil Jajčkomat – avtomat, ki ‘nese jajca’

september 14, 2016

Kaj je bilo prej, jajce ali kura? »Jajčkomat!« izstreli Matjaž Jenko, diplomant Fakultete za elektrotehniko, ki je v sklopu svojega diplomskega dela izumil t. i. Jajčkomat – avtomat, ki nese jajca. Ta stoji na domači kmetiji na Potoku pri Komendi.

Ideja je prišla iz čisto preproste potrebe – če hočeš na kmetiji jajca prodati, mora biti nekdo doma.

Matjaž Jenko pa je razmišljal v drugo smer: kako sveža jajca ponuditi kupcu 24 ur na dan, četudi na kmetiji ni nikogar. Tako je na Madžarskem kupil avtomat za sendviče, ga v sklopu svoje diplomske naloge preuredil in nadgradil (tako, da dobiva sms sporočila o temperaturi, ali ko jajc zmanjkuje) in ga na začetku junija postavil ob cesto na domači kmetiji.

Jajčkomat je postal prava zvezda, kot pravi sogovornik, pa je odziv ljudi nad pričakovanji. Pa tudi stalne stranke, ki so do zdaj kupovale jajca pri njih osebno, so se z avtomatom lepo spoprijateljile.

Gre za jajca proste pašne reje, ki jih hrani z domačo koruzo, ječmenom in pšenico. Sem in tja v jajčkomat postavi še kaj sezonskega s svoje kmetije; ko smo ga obiskali, smo na primer lahko kupili še češnjev paradižnik. Spomladi pa bodo zagotovo notri šparglji, ki jih tudi pridelujejo.

Matjaž Jenko pred jajčkomatom, ki stoji na Potoku pri Komendi
Matjaž Jenko pred jajčkomatom, ki stoji na Potoku pri Komendi

In kakšni so načrti za naprej?

»Imam željo postaviti še več jajčkomatov na bolj frekventna mesta. Morda kakšnega tudi seliti, na primer v času dopustov v kampe. Razmišljam tudi o kakšnem avtomatu za testenine, ki bi jih delal iz domačih jajc in moke. Idej mi ne zmanjka, jajc pa tudi ne,« se pošali 34-letni sogovornik, ki je sicer pred časom pustil službo, saj pravi, da pisarniško delo ni zanj, in se osredotočil na delo na kmetiji. To je bila ena najboljših potez v njegovem življenju. Pravi, da je kmetijstvo lahko zabaven, donosen, zanimiv izziv – če le imaš kanček inovativnosti, pravo idejo in dobro zgodbo.

 

Špela Šimenc

(Visited 81 times, 1 visits today)