Topinambur: jesensko-zimski posladek z vrta

oktober 28, 2017

V hladnejših mesecih skoraj ni več zelenjave, ki bi še obstala na domačem vrtu. Med izjeme seveda sodijo gomoljnice, a tudi te le, dokler zemlja ne zamrzne globlje. Ena manj običajnih a zelo uporabnih je topinambur.

Ameriškega sorodnika sončnic pri nas poznamo tudi pod imenom laška ali svinjska repa, saj so rastlino nekoč uporabljali za krmljenje živine.

Rastlina lahko zraste tudi do tri metre visoko. Cvetovi so manjši privlačni kot pri sončnicah. Pri rastlini so uporabni že mladi poganjki, predvsem pa gomolji sladkobnega okusa. Uživamo lahko presne ali na hitro toplotno obdelane. Lupiti jih ni potrebno, saj je pod tanko lupino največ koristnih snovi. Naredimo jih lahko v solati ali kot dodatek različnim jedem. Gomolji so v hladilniku obstojni le kak teden.

IMG_7485

Zelo hranljiv gomolj, ki vsebuje tudi inulin

Gomolji so bradavičasti in rogljasto razčlenjeni, dolgi do 10 cm. Prekriti so z belo, rdečo, vijolično ali rumeno tanko kožico ter imajo belo ali rumeno notranjost. Za razliko od krompirjevega škroba topinambur vsebuje inulin in je tako zelo primeren za diabetike tip 2. Vsebuje tudi precej mineralov od železa do magnezija, vitamine A, B in C in koristne balastne snovi.

Topinambur je trajnica in če ne izkopljemo vseh gomoljev, se bodo iz preostalih naslednje leto razvile nove rastline. Prija mu domala vsako rastišče, le v rahlih tleh bo pridelek obilnejši. Edina slaba lastnost rastline je, da se zelo hitro razširi po vrtu. A nič hudega, saj je z rumenimi cvetovi tudi privlačna okrasna rastlina!

IMG_1328 - Kopija

Igor Fabjan

Foto: Igor Fabjan

(Visited 154 times, 1 visits today)