LOGO_LUPA_web

Red Hot Chilli Peppers – za zdravje in dieto

april 22, 2017

Čili je vrsta rdeče, rumene in zelene paprike Capsicum, poznana po svojem pekočem okusu. Najbolj poznana sta kajenski in jalapenos, v kuhinji in zdravilstvu pa se navadno uporablja v manjših količinah.

Edinstvene sestavine s posebnimi učinki

Kapsaicin je pekoči alkaloid in glavna učinkovina čilija z značilnim pekočim okusom in številnimi zdravilnimi učinki. Čeprav vsebujejo vitamine C, B6, K1 in A ter minerale, kot sta kalij in baker, se ni pametno zanašati nanje, saj pojemo premalo čilija, da bi to lahko vplivalo na vnos vseh potrebnih vitaminov in mineralov v telo.

Nasprotno pa tudi manjše količine vsebujejo dovolj drugih antioksidantov, ki imajo ugoden vpliv na zdravje. To sta predvsem močni antioksidant kapsantin v rdečih čilijih, ki naj bi nas varoval celo pred rakom, in lutein v zelenih, ki ga povezujejo z boljšim zdravjem oči.

Edinstvena snov kapsaicin ima poleg zaslug za pekoč okus čilija tudi številne druge lastnosti. Pomagala naj bi namreč celo pri izgubi odvečne teže, saj zmanjšuje tek in pospešuje porabljanje maščob. Nekatere raziskave so pokazale, da naj bi 10 gramov rdečih čilijev znatno pospešilo ‘kurjenje’ maščob, hkrati pa zmanjšalo vnos kalorij.

Nikakor pa s čilijem ne gre pretiravati in ga je potrebno uživati zmerno, za izgubo kilogramov in pomoč proti boleznim, pa je na prvem mestu zdrav življensjki slog in uravnotežena prehrana.

Vir: authoritynutrition.com

(Visited 24 times, 1 visits today)