LOGO_LUPA_web

Oznake jajc in razlike pri reji kokoši nesnic

februar 26, 2018

Veste, kaj pomenijo posamezne oznake jajc? In kakšne so razlike pri reji kokoši?

Ekološka reja

Pri ekološki reji ima vsaka kokoš nesnica vsaj 2500 cm2 prostora (4 kokoši na 1 m2) in čez dan prost dostop do pašnika. V hlevu je kokošim na voljo gnezdo, nastilje in gred za počitek. Ekološke kokoši nesnice se prehranjujejo izključno z ekološko krmo in prehrano na pašniku. Jajca z ekološke reje so označena z oznako 0.

Prosta reja

Kokoši nesnice v prosti reji imajo podnevi dostop do pašnika, ali so izpuščene na prosto. V hlevu je vsaki kokoši namenjeno vsaj 1100 cm2 prostora (9 kokoši na 1 m2). Na voljo imajo gnezda, nastilje za brskanje in prašne kopeli ter gredi za nočni počitek. Jajca s proste reje so označena z oznako 1.

Hlevska (talna) reja

V hlevski (talni) reji je vsaki kokoši na voljo 1100 cm2 prostora (9 kokoši na 1 m2). Po hlevu se lahko prosto gibljejo in uporabljajo gnezda, nastilja za brskanje, prašne kopeli in gredi za počitek. Kokoši nesnice pri talni reji morajo imeti vsaj 10 cm krmilnega prostora na kokoš in dostop do vode iz napajalnikov. Jajca s talne reje nosijo oznako 2.

Baterijska reja

V baterijski reji kokoši bivajo v obogatenih kletkah, ki so prilagojene njihovim vedenjskim potrebam. V kletki mora biti vsaki kokoši zagotovljeno 750 cm2 (13 kokoši na 1 m2), od katere je 600 cm2 uporabne površine. Poleg 12 cm krmilnika in napajalnika je v njih gnezdo, nastilje in minimalno 15 cm gredi. Jajca z baterijske reje imajo oznako 3.

Preberite tudi: V Sloveniji jemo večinoma jajca iz baterijske reje.

Barbara Rudolf

(Visited 178 times, 3 visits today)