Okra – eno najstarejših živil, polno hranilnih snovi

december 7, 2019

Okra je eno tistih živil, o katerem slišimo vedno več. Afriška in južnoazijska rastlina, ki je jo poznamo tudi pod imenom jedilni oslez, spada med superživila, saj vsebuje ogromno hranilnih snovi.

Okra je eno najstarejših vrst zelenjave, ki je danes razširjena po vsem svetu. Najpogosteje jo uporabljamo v juhah in enolončnicah, pa tudi omakah. Odlično se ujema s paradižnikom, čebulo, koruzo in tudi s školjkami ter ribami. Je prava zakladnica vitaminov in mineralov, zato našemu telesu zelo koristi.

Polna antioksidantov

Antioksidanti so spojine, ki se borijo proti prostim radikalom in posledično proti naravnim procesom, kot je staranje, ter boleznim, kot so rak, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Okra ima veliko vsebnost polifenolov, imenovanih flavonoidi in izokercatin, ki so ključnega pomena za telo. Polifenoli izboljšujejo delovanje in zdravje srca, zmanjšajo tveganje za srčne bolezni ter celo izboljšajo delovanje možganov.

Vsebuje veliko vitaminov in hranilnih snovi

Okra je tudi pomemben vir vitamina C in K1, ki sta ključnega pomena za vzdrževanje imunskega sistema in preprečevanja strjevanja krvi. Vsebuje tudi veliko beljakovin, vlaknin, magnezijevega folata, vitamina A in vitamina B6.

Zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni

Višja kot je raven holesterola v krvi, večje je tveganje za nastanek bolezni. Holesterol, ki ni pod nadzorom, je povezan z boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, možganska kap, periferne žilne bolezni in diabetes. In redno uživanje okre je enostaven način kako lahko uravnotežimo raven holesterola.

Ker okra vsebuje tudi veliko lektina – beljakovin, ki preprečujejo rast rakavih celic, je zato okra koristna tudi za boj proti nekaterim vrstam raka, kot sta melanom in rak dojke.

Zagotavlja naravno raven folatov

Folna kislina in folat sta vodotopni obliki vitamina B₉, ki je izredno pomemben pri nosečnicah. Folat namreč zmanjšuje tveganje razvojnih okvar pri novorojenčkih.

(Visited 113 times, 4 visits today)