Kako shraniti borovnice, da ne splesnijo

avgust 22, 2018

Mmm … borovnice. Le kdo jih ne mara? Iz njih lahko naredimo marmelado, različne sladice ali pa jih le preprosto posujemo s sladkorjem in pojemo. Tu je zato nekaj napotkov, kako jih pravilno shraniti, da ostanejo sveže in ne splesnijo. Sezona borovnic je letošnje leto sicer že mimo, a si je te napotke vredno zapolniti za naslednje leto!

1. Preglejte jih

Takoj, ko borovnice dobite jih preberite in izločite tiste, ki jih že načenja plesen. Plesen se namreč zelo hitro širi in vam lahko uniči celo posodico. Prav tako odstranite borovnice, ki so izsušene ali zgubane, saj so že zanič.

2. Ne splakujte jih

Najboljši način, da ohranite borovnice čim bolj sveže je, da se izognete splakovanju z vodo, dokler jih ne nameravate pojesti.

3. Osušite jih

Če jih vseeno raje operete kar takoj, potem jih tudi dobro osušite. Razporedite jih po papirnati brisači in jih obračajte, dokler se ne osušijo. Nato jih shranite v zračno posodo, ki jo obložite s papirnato brisačko. Ta bo popila odvečno vlago, med tem, ko bo zračna posoda preprečila razrast plesni.

4.Shranite jih v hladilnik

Posodo z borovnicami shranite v hladilniku, a ne v predalu za zelenjavo, saj tam zrak slabo kroži. Če boste borovnice pravilno shranili, bodo zdržale cel teden.

5. Zamrznite jih

Če borovnic ne porabite ali so te že preveč zrele, jih lahko tudi zamrznite. Razporedite jih po pekaču, jih postavite v zamrzovalnik in pustite, da zamrznejo. Nato jih prestavite v vrečko in shranite nazaj v zamrzovalnik.

borovnice-1

(Visited 39 times, 6 visits today)

Preberite tudi:

dieta za planet
Prihodnost planeta bo odvisna tudi od živil na našem krožniku

Nekateri strokovnjaki s področja prehrane svetujejo, da jemo ekološko in lokalno pridelano hrano, drugi da se prehranjujemo vegansko. Zadnja raziska ...

bucna-juha-z-rdeco-leco
Bučna juha z rdečo lečo

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja 2 čebuli 2 stroka česna 800 g buče 100 g rdeče leče 1l jušne osnove timijan sol  ...

Foto: www.onegreenplanet.org
Hrustljav sirov hlebček za obiske – čeprav ga boste želeli pojesti sami!

Ne glede na to ali gostite zabavo, filmski večer ali pa le preprosto druženje s prijatelji je ta sirov hlebček nepogrešljiv. Hrustljav kruhek poln ...

kroglice
Hitre sladke kroglice na 5 načinov

Smo generacija, ki živi s hitrim tempom. Le kaj je torej bolj priročnega kot zdrave energijske kroglice, ki nam dajo energijo za premagovanje vsakod ...