Jesenska košarica: Kutine, nešplje in šipek

september 15, 2016
Portugalski izraz za kutino je 'marmelo', po čemer se imenuje marmelada

Kutine – za kompote in marmelade

Kutine so odličen sadež za predelavo, predvsem za pripravo kompotov in marmelad. Nekaj kutin pa lahko, če jih pomešamo z jabolki, uporabimo za popestritev okusa jabolčnega soka. Zaradi visoke vsebnosti pektina kutina odlično želira in zgosti različne vrste marmelad in želejev. Prav njihov portugalski izraz »marmelo« je izvor domače besede marmelada.

Nešplje – pozabljeno sadje

Nešplje so pogosto že pozabljeno lokalno sadje, ki lahko predvsem v poznih jesenskih in zimskih dneh popestri sadni jedilnik. Trgamo ali pa tudi kupimo jih običajno trde – še neužitne, na toplem pa se nešplje slej ko prej umedijo in postanejo sladke. Poleg številnih rudnin in vitaminov vsebujejo kar precej taninov, ki umirjajo prebavo.

Šipek – divja roža in lokalno superživilo

Je divji sadež grma imenovanega tudi divja roža. Sadeži so v resnici pravo lokalno superživilo, ki je rekorder v vsebnosti vitamina C, ogromno pa je tudi drugih bioaktivnih snovi – vitaminov, čreslovin, organskih kislin …

Šipkovi pripravki so v zimskem času zagotovo najboljši vir vitamina C, saj v nasprotju s sadjem iz južnih krajev ne hladijo telesa in ga s tem še dodatno izčrpavajo.

Največjo vrednost ima v presni obliki, zato si lahko z nekaj dela (odstranimo dlačice na plodičih) pripravimo kar presno marmelado. Šipkove plodove lahko tudi posušimo za pripravo čajev ali pa jih skuhamo v marmelado. Poleg divjega šipka so užitne tudi druge vrste šipkov, na primer pri nas pogost okrasni japonski šipek.

Matjaž Kološa, uni. dipl. inž. živilske tehnologije

(Visited 113 times, 2 visits today)