LOGO_LUPA_web

Hrana, ki greje telo: katera živila in začimbe imajo grelni učinek?

oktober 9, 2016

Ste opazili, kako se nam v hladnejših mesecih poveča apetit? Na ta način se telo brani pred mrazom in s tem ohranja toploto. Poleg debelega puloverja, volnenih nogavic in predvsem gibanja nam bo tudi nekatera hrana pomagala, da se ogrejemo.

V splošnem velja, da živila, ki potrebujejo več časa za svojo rast in dozoritev, bolj ogrejejo telo kot pa tista živila, ki so zrasla na hitro.

Katera živila nas grejejo?

Živila z več vode spadajo med tako imenovana hladna živila, tista z manj vode pa med topla živila. Beljakovine grejejo, ogljikovi hidrati hladijo. Kislo, slano in pekoče nas bo ogrelo, medtem ko grenki in sladki okusi hladijo (med je izjema!).

  • Orehi, krompir, fižol, koleraba, rdeča pesa, črna redkev, buča, zelje, repa, česen in čebula so v hladnejših dneh dobra izbira.
  • Med žitaricami ima največjo “ogrevalno” moč rž, sledijo mu ajda, koruza in proso.
  • Med mesnimi dobrotami najbolj greje rdeče meso, medtem ko ribe nimajo ogrevalnega učinka.
  • Med mlečnimi izdelki velja, da sta mleko in skuta (zaradi večje vsebnosti vode) bolj hladni živili, jajca nas ogrejejo.
  • Suho sadje je nevtralno in primerno kadarkoli, saj ne greje in niti ne hladi.

Grelni učinek imajo tudi začimbe

začimbeSvetovalec za prehrano Mario Sambolec pravi, da pri grelnem učinku hrane nikakor ne bi smeli spregledati začimb, med izredno koristne in učinkovite uvršča cimet, ingver, kardamom, kurkumo in čili.

„Cimet je vsestranska začimba, ki se razume z vsakim okusom in je nepogrešljiv v jogurtih in ovseni kaši z jabolki in mandlji. Popestri tudi okus piščančjega mesa, riža, čajev… Poleg tega ima blagodejen učinek na raven krvnega sladkorja. Ingver je po ayurvedski medicini poznan kot univerzalno zdravilo, pomirja pa predvsem želodčne težave in slabost. Seme kardamoma je kot mali mentol bombonček in njegovo žvečenje je učinkovit naravni osvežilec zadaha. Kurkuma oziroma njena aktivna sestavina kurkumin velja za eno najbolj protivnetnih spojin v naravi. In za konec še o čiliju – ta spodbuja presnovo, deluje protibakterijsko in vpliva na raven endorfinov dobrega počutja,“ pojasni.

Običajno sta juha ali čaj tisto prvo, kar nam pade na pamet, ko se premraženi vrnemo domov. Naj bo juha z dodatkom popra in naj bo čaj šipkov, pa bo učinek zagotovljen.

Med začimbami ima edinole koriander izrazito hladilne učinke, zato ga je v mrzlih dneh bolje zamenjati s kakšno drugo sestavino.

(Visited 397 times, 15 visits today)