LOGO_LUPA_web

Figa, izjemno zdrav sadež

avgust 23, 2018

Sezona fig je kratka in sladka, zato se jih do sitega najejmo takrat, ko so. Kljub temu, da so fige prava energijska bomba, naj predoziranje opravičijo številni pozitivni učinki na zdravje.

Naj bodo fige, smokve ali smokvice, kdor jih obožuje, si ne predstavlja poznega poletja brez njih. Najboljše so sveže in sočne, obrane z drevesa. Tudi zato, ker v hladilniku ne čakajo dolgo.

fige_1

Fige za zdravje

Fige so čudovit posladek, hkrati pa pomemben del zdrave mediteranske prehrane. Vsebujejo mnogo antioksidantov, ugodno vplivajo na holesterol v krvi, pozitivno vplivajo na zdravje srca in ožilja, so hitra energija za možgane, raziskave nakazujejo na ugodne vplive pri bolnikih z rakom prostate, pomagajo pri zdravljenju aken, zaradi rudnik in magnezija pomirjajo in pomagajo pri soočanju s stresom, blažijo želodčne krče, zaradi triptofana pomagajo pri slabem spancu, so bogat vir mineralov in vlaknin. To, kako ugodno delujejo na presnovo pa vemo vsi, ki jih obožujemo.

Fige so odlične za sušenje. Suhe imajo sicer skoraj štirikrat več kalorij kot pa sveže, zato naj velja zmernost. 
Fige so odlične za sušenje. Suhe imajo sicer skoraj štirikrat več kalorij kot pa sveže, zato naj velja zmernost.

 

Fige se odlično počutijo tudi v slani družbi.
Fige se odlično počutijo tudi v slani družbi.

Figova sladica v kozarčku

Sveže fige so tako čudovite, da jih je škoda preveč predelovati, peči in kuhati. Odlična in enostavna za pripravo je sladica iz fig v kozarčku.
Zmešamo mascarpone in stepeno sladko smetano, lahko tudi pa tudi navadni grški jogurt in sladko smetano. V to damo žlico ali dve medu, po okusu.
Posebej pretlačimo sveže fige, lahko tudi brez lupin – a lupin nikar ne zavrzimo, ker so vir številnih hranljivih snovi.
Na dnu kozarčka naredimo posteljico in drobtin kakršnihkoli navadnih keksov. Na to damo mešanico smetane in jogurta (oz. mascarpone). Na to položimo žlico ali dve zmečkanih fig, sledi jogurt, pa spet fige. Na vrhu je bela plast, ki jo lahko posujemo z drobtinami piškotov, z lističi mandljev ali okrasimo kakorkoli po svoje. Sladica je najboljša, če se postreže dobro ohlajena.

Yogurt deliciously served in jars topped with fresh figs and roasted hazelnuts

(Visited 29 times, 1 visits today)