Zanimive prakse trajnostnega turizma

Ob svetovnem dnevu turizma, ki se je letos osredotočal na trajnostni vidik, so na dan prišle tudi nekatere zanimive prakse destinacij, ki si ne želijo klasičnega masovnega turizma. Pa poglejmo!

Amsterdam – višja turistična taksa

Mesto s številnimi kanali in kolesi privlači turiste s celega sveta. A z 850 tisoč prebivalci in okoli 17 milijonov turistov na leto, so se odločili, da morajo ukrepati. Da bodo popotniki v Amsterdamu vrnili več skupnosti, so mestne oblasti najavile, da bodo povečali turistično takso za 10 evrov na noč.

amsterdam-2684933_640

Benetke – avtentična izkušnja

Par iz Benetk je, da turistom ponudi bolj pristno izkušnjo v prepolnem mestu, zasnoval agencijo Venezia Autentica, ki ponuja informacije o tem, kako kot turist v zgodovinskem mestu ravnati trajnostno in odgovorno. Hkrati bo agencija povezovala turiste in domačine prek storitev, kot so catering ali fotografiranje in tako obdržala denar za storitve doma.

venice-2498931_640

Škotski otok Skye s preveč uspešno kampanjo

Otok Skye je Škotska nedavno tako dobro promovirala svetu, da so ga turisti dobesedno preplavili. Popotniki ga občudujejo, domačini pa zahtevajo dologoročni plan za trajnostni turizem, da zagotovijo obstanek lepote otoka.

skye

V Lizboni gremo lahko na ‘Sovražimo turizem’ izlet

Lizbona je ena od evropskih destinacij, za katere zanimanje močno narašča. Skupaj z naraščanjem obiska narašča tudi ponudba raznoraznih izletov in ogledov. Tako so si izmislili tudi ogled ‘We Hate Tourism’, ki turistom pomaga razumeti Lizbono in jim omogoča, da spoznajo domačine in njihove navade.

lisbon-838620_640

Palau – izključno 5 zvezdic

Otoška država Palau upa, da bodo ranljive koralne grebene, ki obkrožajo otok, ohranili in zavarovali pred množičnim turizmom tako, da bodo imeli odprte le hotele s petimi zvezdicami.

boat-175137_1280

 

Vir: LonelyPlanet

 

 

Preberite tudi:

Vir: Hooked on Houses
Novo leto v odmaknjeni (in romantični) koči

Vam ob omembi božično novoletnih praznikov v koči na britanskem podeželju pride na misel kakšna romantična knjiga ali film? Nič čudnega, kar v ...

www.lonelyplanet.com
Na počitnicah sta se napila in – kupila hotel!

Si predstavljate, da prvo noč na počitnicah malo pregloboko pogledate v kozarec in se dogovorite za nakup hotela na drugi strani zemeljske oble? Br ...

Emanuela Ricci/Ferrovia Vigezzina-Centovalli (vir: Lonely Planet)
Z vlakom po jesenski pravljici

Vigezzina-Centovalli je starodavna železniška pot, po kateri je v teh dneh organizirano prav posebno doživetje – jesenska pravljica. Vigezzina-C ...

san marino
Država z najhitreje rastočim turizmom v Evropi: San Marino

...  Svetovna turistična organizacija poroča o 31,1 % rasti turizma. San Marino meri 61 kvadratnik kilomterov in šteje nekaj več kot ...