LOGO_LUPA_web

Topla jesen na sončni obali – španska Costa del Sol

oktober 22, 2018
Uredništvo; fotografije v prispevku: arhiv Lupa

Španska obala Costa del Sol je z več kot tristo sončnimi dnevi letno že dobro stoletje magnet za turiste. Nad prijetno klimo se lahko navdušujejo kar vse leto, saj kopanje v novembru ni nič posebnega, tudi januarja pa se temperature lahko povzpnejo vse do 20 stopinj Celzija.

Prav jesen je lahko še posebno privlačna, saj dnevne temperature niso več tako visoke, turistov je manj cene prenočišč pa so nižje. Na ulicah večjih krajev pa je še vedno skoraj tako živahno, kot sredi poletne turistične sezone.

Gastronomske skušnjave

Tudi jeseni življenje v restavracijah ne zamre do poznih nočnih ur. Zaradi bližine morja seveda prevladujejo morske specialitete. In teh ni malo, saj se Španci radi razvajajo z dobro hrano. Pršut, rakci, školjke, ocvrte ribe ali kalamari za predjed, hobotnica, riba ali goveji zrezki za glavno jed, zelenjava pa je bolj za okras. Kmalu po štirinajsti uri se restavracije hitro napolnijo in v najboljših je obvezna rezervacija. Enako velja za večerjo, ki se začne pozno, pogosto po deveti uri.

Lačni pa ne boste tudi, če se ustavite le na kozarec vina ali piva. K pijači skoraj vedno postrežejo prigrizke imenovane tapas. Včasih so celo brezplačni, pogosteje pa jih je potrebno plačati. A zelo različno: v lokalih, kamor zahajajo domačini, je za majhen sendvič, ocvrte, ribe, olive ali kaj podobnega lahko dovolj že evro, za malo večje porcije pa nekajkrat več.

Prestiž

Costa del Sol se razprostira na jugu pokrajine Andaluzija, obsega pa na desetine kilometrov peščenih plaž, ki vabijo v okolici turističnih mest. Kar težko si je predstavljati, da so bila to nekoč majhna ribiška pristanišča. Danes hoteli, vile in apartmajska naselja lahko zadovoljijo tako najbogatejše in slavne, kot tiste, ki si ne morejo privoščiti razkošja. Eno izmed najbolj prestižnih mestec je Puerto Jose Banus. Ponaša se z veliko marino v kateri so zasidrane prestižne jahte, pristanišče pa obdajajo drage restavracije, hoteli višjega cenovnega ranga in trgovine z luksuznimi dobrinami.

Poleg obalnih turističnih naselij so atraktivna tudi številna mesta: od Cordobe, Granade, Cadiza, Sevilje pa do Malage. Nekatera ležijo v hriboviti notranjosti a so z bogato zgodovinsko dediščino ravno tako zelo privlačna.

Skrbi v paradižu

Te dni domačine, tako kot vse Špance, skrbi dogajanje v Kataloniji. Večina podpira enotnost države. Skrbi jih tudi izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Britanci so namreč najpomembnejši gostje v tem delu Španije in mnogi imajo ob obali kupljene nepremičnine. Upajo, da vse skupaj ne bo preveč vplivalo na obisk.

Letos se jug Španije sooča še z izredno majhnimi količinami padavin. Kar je na prvi pogled dobro za turiste, ni dobro za kmetijstvo. Andaluzija je namreč tudi pomemben pridelovalec zelenjave in sadja. Predvsem eksotičnega, saj v rastlinjakih uspevajo tudi mango, papaja in avokado. Še posebno slednji za rast potrebuje veliko vode. Pomembna pa je tudi tradicionalna pridelava kvalitetnega oljčnega olja in vina.

 

(Visited 20 times, 1 visits today)