LOGO_LUPA_web

Top italijanski “roadtripi”: od Toskane do Amalfija

marec 16, 2019

Z dobro prepredeno mrežo cest, ki se vijejo skozi raznolike pokrajine, od zasneženih vrhov do obale, jezer in zgodovinskih mest, Italija ponuja vse, kar bi si lahko želeli od “road tripa”. 

Zbrali smo nekaj predlogov za cestni izlet po Italiji – nekateri so malo zahtevnejši, a se bodo gotovo vtisnili v spomin kot nepozabni.

Toskana

Dve srednjeveški mesti, vinska dežela Chiantija in neskončne pokrajine Toskane – dvodnevni izlet vodi iz Firenc do Orvieta v Umbriji. V Firencah potešite svojo umetniško dušo z ogledi renesančne arhitekture, nato pa se odpeljite avanturi naproti. Ustavite se v eni od enotek na pokušini Chiantija, nato pa si privoščite vožnjo po manj oblegani cesti do Siene z znamenitim Duomom in trgom iz 12. stoletja, Piazzo del Campo. Naslednje jutro sledi obisk Montalcina, po kratki vožnji na vzhod pa Val d’Orcia, kjer se naužijete razgledov zelenih gričev, cipres in mestec. Ustavite se še v Pienzi, morda na kosilu, nto pa nadaljujete vožnjo do Orvieta, mesta na vrhu hriba, poznanega po gotski cerkvi.

toskana

 

Amalfi

 

Vožnja po spektakularni Amalfi obali ni za voznike začetnike. Iz Salerna se podate na zahod do majhnega mesta Vietri sul Mare, ki je poznano po keramiki, tam pa se tudi začne obalna cesta. Ta je ozka, z ostrimi zavoji ter dramatičnimi razgledi (ki hitro zavedejo voznika, da ne gleda na cesto). Po 20 kilometrih prispete v Amalfi, kjer si ogledate znamenito katedralo sv. Andreja, nato pa nadaljujemo z vožnjo – navkreber do Ravella, ki je odličen postanek za kosilo, med katerim občudujete zelene vrtove mesta. Naslednja postaja je Positano, skoraj navpično mesto z barvitimi hišami, poznano iz številnih filmov. Za Positanom se cesta vije po notranjosti, prek gričev do Sorrenta, turističnega kraja, zasenčenega z Vezuvom.

positano

 

 

 

Po Dolomitih

“Grande Strada della Dolomiti”, torej velika cesta Dolomitov ponuja eno najbolj avanturističnih voženj. Od Bolzana do Cortine d’Ampezzo vijuga mimo ostrih vrhov in prek gorskih prelazov. Iz Bolzana se peljete proti vzhodu do Ponta Nove, kjer že uzrete impozantne granitno sive vrhove Dolomitov. Nadaljujete do Val di Fasse, mogočne doline, ki je obkrožena s strmimi stenami, poraslimi z gozdovi, nato pa na Passo Pordoi z nadmorsko višino 2239 metrov. Sledi počasen spust do La Ville in Val Badie, kjer je pozimi pestra ponudba za smučarje, poleti pa za planince. Tu velja prenočiti in do Cortine nadaljevati naslednji dan.

Jezero Como

Jezero Como, obkroženo z alpskimi vrhovi in gozdnatimi hribi je eno najbolj slikovitih severno italjanskih jezer. Sproščujoča enodnevna vožnja je najboljša ideja aprila in maja, ko je celotno območje elegantnih art nouveau vil in bujnih vrtov ob obalah obarvano s cvetjem. Začetna točka je mesto Como, kjer raziščete zgodovinsko mestno središče, nato pa se odpeljete do ljubke vasice Bellagio. Po kosilu se vkrcate na ladjico do Tremezza, kjer si ogledate Villo Carlotta iz 17. stoletja in njene čudovite vrtove. Po vrnitvi se iz Bellagia odpeljete jugovzhodno po panoramski cesti do mestec Lecco in Bergamo.

jezero como

Abruzzo

Uro vožnje vzhodno od Rima leži manj poznana regija Abruzzo, kjer se lahko naužijemo divjine – odmaknjene doline, gore brez turistov. Iz prestolnice se odpeljete do mesta Fonte Carreto, od tam pa zavijugamo navzgor do planote Campo Imperatore, nad katero se dviga najvišji vrh Apeninov, Corno Grande (2912m). Nadaljujete do odročne, napol zapuščene vasi Santo Stefano di Sessanio v nacionalnem parku Gran Sasso e Monti della Laga, kjer si privočite piknik. Po kosilu se odpeljete do mesta Sulmona, ki spokojno počiva v senci Morrone masiva.

abruzzo

Vir: LonelyPlanet

(Visited 430 times, 1 visits today)