LOGO_LUPA_web

Peter zajec – iz Anglije v naše kinematografe

april 21, 2018
Foto: Igor Fabjan

Aprila lahko v naših kinematografih (Kolosej, Cineplexx) uživate v zabavnem animirano-igranem filmu Peter Zajec. Atraktivna dogodivščina polna humorja je bila posneta po predlogi knjižne zbirke angleške pisateljice Beatrix Potter (1866-1943).

Foto: Igor Fabjan

 

Zanimivo je, da je bila večina Beatrixinih likov resničnih! Vključno s Petrom, ki je bil njen najljubši zajec. Ljubljenček ji je pogosto delal družbo ob kaminu ali pa ga je vodila na vrvici, kadar je šla na sprehod.

Beatrix je imela rada otroke in si je z njimi pogosto dopisovala. Pismom v obliki zgodb je dodajala skice živali in rastlin. Leta 1893 je pisala pismo petletnemu bolnemu otroku varuške in začela z zgodbo o štirih zajčkih, med katerimi je bil Peter. Leta 1902 je njene zgodbe o Petru Zajcu izdala založba Frederick Warne in postale so velika uspešnica. S prihodki si je Beatrix kupila kmetijo Hill Top v krajih kjer je nekoč preživljala počitnice. Danes je kmetija urejena kot muzej.

 

Foto: Igor Fabjan

Od knjig do tematskega parka

Beatrixine je izdala 23 ilustriranih knjig, ki so bile večkrat ponatisnjene. Njene številne risbe in skice si je mogoče danes ogledati v nekaterih londonskih muzejih. Slikanica Zbrane prigode Petra Zajca je izšla tudi pri nas. Zanjo je poskrbela založba Mladinska knjiga, nastala pa je v prevodu Branka Gradišnika. Leta 2006 pa je bil posnet film Gospodična Potter, ki prikazuje malo znano zasebno življenje pisateljice, ki je navdušila že številne rodove otrok.

Foto: Igor Fabjan

 

Pravljični svet Beatrix Potter lahko občudujete tudi v tematskem parku v mestu Bowness on Windermere. Nahaja se blizu jezera, v okolici katerega je imela pisateljica več kmetij. Park predstavljajo kipi knjižnih junakov, ki so izdelani do zadnje podrobnosti. Kot bi stopili naravnost iz pisateljičinih knjig!

Igor Fabjan

(Visited 43 times, 1 visits today)